predstavljene dvije knjige vesne krmpotić

Hrvatska pjesnikinja i pripovjedačica Vesna Krmpotić predstavila se večeras zagrebačkoj publici u Europskom domu svojim dvjema knjigama "Dijamantni faraon" i "Košulja sretnog čovjeka" u nakladi zagrebačkog V.B.Z.a. L

Knjiga "Dijamantni faraon" filozofski su eseji, odnosno "pjesma u prozi" nadahnuta stvarnim događajima, u kojoj autorica pokazuje veliku ozbiljnost svoga duhovnog života, rekao je teolog Belmondo Miliša. Po njegovim riječima tu snažnu duhovnu spoznaju Vesna Krmpotić je iskusila na brojnim putovanjima na kojima je mogla dobiti sliku različitih kultura. U toj knjizi, kazao je Miliša, autorica pokušava u prvom redu samoj sebi prepričati "igru s Bogom koji se igra skrivača; malo se skriva, pa se malo pokazuje".

I sama je pjesnikinja potvrdila kako je to knjiga o Bogu i čovjeku.

Književna kritičarka Tea Benčić uz ostalo je napomenula kako je to svojevrsna autoričina "biblija iz koje će nastati sva njezina evanđelja".

Za razliku od te knjige, u večeras predstavljenom petom izdanju knjige "Košulja sretnog čovjeka" autorica piše o bajci, odnosno o nečemu o čemu je i sama čula.

"Košulja sretnog čovjeka" svojevrsna je antologija, ali ne zbirka izabranih tekstova, nego jedan samostalan, sazreo san zajedništva svijeta", zapisao je, uz ostalo, svojedobno o toj knjizi Jure Kaštelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vesna Krmpotić rođena je 1932. u Dubrovniku. Živjela je u Zagrebu, Indiji, Egiptu, SAD-u, Gani i Beogradu.

Psihologiju i engleski jezik diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik u New Delhiju. Na početku 1960.-ih radila je na Radio Zagrebu, a zatim je na studijskom boravku u Indiji. Kao profesionalna književnica pretežito je živjela u Beogradu.

Pjesmama se javila 1950.-ih, zatim objavljuje poeziju, a povremeno i eseje, putopise i prijevode.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada, među kojima i dviju najvažnijih hrvatskih književnih nagrada - Nazorove i Goranove.

Njezina djela prevođena su na engleski, talijanski i slovenski jezik.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara