Predstavljene informacijski sustav studentske prehrane i njegove Internet stranice

PROJEKT Ministarstva znanosti i tehnologije (MZT) Informacijski sustava studentske prehrane (ISSP) namijenjen je organiziranijem i bolje nadziranom načinu pružanja usluge studentske subvencionirane prehrane, a danas su u Zagrebu, osim projekta predstavljene i njegove Internet stranice.

Taj je projekt osmišljen krajem 1997. radi napuštanja stare koncepcije prodaje bonova za studentsku prehranu, 1998. je počelo uvođenje sustava koji je početkom 1999. u Zagrebu zamijenio uporabu bonova. Prije dva mjeseca probno je puštena u rad i Internet stranica www.cap.srce.hr na kojoj studenti mogu vidjeti što su i kada pojeli u studentskim restoranima, kao i cijene u njima, te provjeriti stanje na studentskoj iskaznici - Iksici. Dnevno je posjeti oko 100 studenata, kazano je, a uveden je i Wap servis, pa studenti mogu pristupiti stranici i pomoću mobitela.

Pomoćnik ministra znanosti i tehnologije za informatiku Robert Manger ustvrdio je da se tim sustavom sprječavaju brojne mogućnosti zloporabe, ali i pruža bolji nadzor i sliku nad korištenjem prava na subvenciju MZT-u, koje pokriva dvije trećine cijene studentskog obroka. Dodao je da prije nije bilo mogućnosti takvog nadzora, jer se plaćalo po fakturama restorana studentske prehrane. Najavio je da se taj sustav namjerava uvesti u sve sveučilišne gradove u Hrvatskoj, te da je on pilot projekt za daljnji razvoj sličnih projekta poput Informacijskog sustava velikih učilišta, koji se razvija. Njime bi se informatiziralo cijelo poslovanje s studentima, kazao je.

U sustav ISSP-a uključeno je 146 visokih obrazovnih ustanova koje imaju pravo izdavanja studentskih iskaznica. Korisnici sustava su MZT, sva visoka učilišta, studenti i restorani studentske prehrane u kojima je sustav uveden na ukupno 52 prodajna mjesta u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Varaždinu, Čakovcu i Križevcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka rada sustava evidentirano je 208 tisuća studenata, 181 tisuća kartica, te 27 milijuna prodanih obroka. Trenutno ima oko 66 tisuća studenata koji pravo na ishranu ostvaruju studentskom iskaznicom.

Druga faza projekta, odnosno uvođenje ISSP u tih šest gradova stajala je oko 600 tisuća kuna, kazao je Manger. Najavio je da će barem još toliko trebati za provođenje treću i četvrtu fazu, odnosno širenje sustava do kraja godine, prvo na Karlovac i Rijeku, a potom na Dalmaciju i Dubrovnik. Kazno je da to i zavisi od zainteresiranosti tih gradova za taj sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara