PREDSTAVLJENE IZABRANE PJESME SALVATOREA QUASIMODA U PRIJEVODU JOJE RICOVA

Na tribini Društva hrvatskih književnika danas je predstavljena zbirka Izabranih pjesama talijanskog nobelovca Salvatorea Quasimoda.

"Izabrane pjesme" objavila je naklada "Ceres" u biblioteci Salona, a izbor, prijevod i oglede o knjizi prikupio je hrvatski pjesnik Joja Ricov.

Ricov je dugi niz godina prijateljevao s tim vodećim talijanskim pjesnikom, koji se 1961. zauzeo da se Ricova pusti iz zatvora na Svetom Grguru.

Zbirka izabranih pjesama priređena je i u čast 100. obljetnice Quasimodova rođenja (1901.-1968.).

Knjiga kroz uvodni tekst o talijanskoj poeziji XX. stoljeća prati Quasimodov pjesnički razvoj onako kako ga vidi Joja Ricov, od pjesnikovih početaka 1917., vremena futurizma pa sve do konca šezdesetih godina prošlog stoljeća i pjesnikove smrti.

Salvatore Quasimodo počinje pisati hermeneutičku liriku koju odlikuje mračna osjećajnost, samoća, izgubljenost i suzdržljivi govor.

Drugi svjetski rat, kako ističe Ricov, itekako je utjecao na daljnji pjesnički tok Salvatorea Quasimoda koji počinje pisati u formi epske vizije stvarnosti. Nakon drame Drugoga svjetskoga rata pjesnik svojim stihovima na neki način želi obnoviti čovjeka izašlog iz strahota rata. Nakon intimističkog pjesništva Quasimodo se okreće kolektivitetu, naglašava Ricov.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izbora iz desetak Quasimodovih pjesničkih zbirki, u knjizi je objavljena i opsežna biobibliografija Quasimodova stvaralaštva, posebno njegova recepcija u hrvatskoj književnosti.

Quasimoda su na hrvatski prevodili i Nikola Miličević, Ivo Frangeš, Ljerka Car Matutinović i Nedjeljko Fabrio.

Akademik Fabrio na današnjoj promociji istaknuo je Quasimodovu humanost koju je pokazao kada je 1961. Joju Ricova spasio iz zatvora za što mu je Ricov trajno zahvalan.

Joja Ricov je kazivao stihove iz zbirke, a najčešće je ponavljana pjesma "Večer je tu", napisana 1942.

U ime nakladnika o zbirci je govorio Dragutin Dumančić.

(Hina) xatod ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara