Predstavljene knjige Ivana Pažanina o Vinišću, trogirskome kraju i otoku Drveniku

PUBLICIST i pravnik Ivan Pažanin autor je i urednik nekoliko knjiga o Vinišću, trogirskome kraju i otoku Drveniku koje su večeras predstavljene u palači Matice hrvatske u suorganizaciji s Društvom hrvatskih književnika

Riječ je o knjizi "Iz povijesti Vinišća i trogirskog primorja", antologiji usmenoga pjesništva "Pisme moje u kutiji stoju", knjizi "Školstvo trogirskoga kraja u XIX. i XX stoljeću" te o prvome i drugome dijelu Zbornika otoka Drvenika, koje Pažanin "potpisuje" kao autor ili urednik.

Povjesničarka Lovorka Čoralić, koja je predstavila knjige "Iz povijesti Vinišća i trogirskog primorka" te "Školstvo trogirskoga kraja u XIX. i XX. stoljeću", istaknula je da su obje knjige primjer za pohvalu na koji se način može prikazivati baština manjih sredina, te potvrda vrijednoga truda Ogranka Matice hrvatske Trogir. Odnosno, ustvrdila je, živ su i zoran dokaz kako istraživanje takvih područja može biti historiografski važna tema.

Po riječima Tanje Perić-Polonio iz zagrebačkoga Instituta za folkloristiku i etnologiju, antologija usmenoga pjesništva "Pisme moje u kutiji stoju" dragocjen je primjer kako se s puno truda i s modernim folklorističkim pristupom mogu prikazati sve vrline jednoga malog lokaliteta kao što je područje Vinišća i trogirskoga primorja. Antologija sadrži kraće epske i lirske pjesme te molitvice i dvostihove - žanr koji donosi satiru i humor a izvodi se diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o "Zborniku otoka Drvenika", Miljenko Pandžić iz Hrvatskoga državnog arhiva istaknuo je kako je Pažanin, kao urednik toga zbornika koji u dva dijela sadrži više od 1300 stranica, imao enciklopedijski pristup i uključio znanstvenike i stručnjake iz brojnih struka. Tako je u Zborniku prvi put tiskan i rječnik drveničkoga govora koji je sastavila lingvistica Sanja Vulić.

I dok su po Pandžićevu mišljenju povijesna zbivanja u Zborniku prikazana odmjereno i objektivno, smatra da to nije slučaj s kritikom istaknute hrvatske povjesničarke Nade Klaić, koja je također objavljena u zborniku.

Dojam večerašnjega predstavljanja Vinišća i trogirskoga primorja upotpunjen je i nastupom folklorne grupe Udruge Ivan Duknović iz Vinišća te stihovima usmenoga i pisanoga pjesništva koje je interpretirala Jolanda Pažanin.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara