Predstavljene knjige o zaboravljenoj glumici Gemmi Boić

DVIJE knjige koje podsjećaju na tragičnu sudbinu hrvatske glumice Gemme Boić, o kojoj se unatoč ulogama u inozemstvu u domovini malo zna, predstavljene su danas u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Predstavljene su monografija "Gemma Boić" njemačkog autora Ernsta Leopolda Stahla i drama "Nevjesta od vjetra" Slobodana Šnajdera, po kojoj je napravljena predstava koja upravo igra u HNK.

Knjigu "Gemma Boić", s podnaslovom "Uspomeni na umjetnicu - Jedno poglavlje iz povijesti njemačkog kazališta", preveo je s njemačkog Slobodan Šnajder.

U monografiji jednog jako zaljubljenog autora opisuje se na koji se sve način pokušalo svrstavati Gemmu Boić, a najbolje ju može opisati kao osobu koja je bila stalno na putu, rekao je Šnajder.

Podsjetio je da je monografija prvi put objavljena 1915. u Darmstadtu, o trošku pisca i u nakladi od 800 primjeraka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga o Gemmi Boić priča je o neuspjehu, o promašenoj karijeri genijalne glumice, rekao je Nenad Popović, urednik zagrebačke izdavačke kuće "Durieux" koja je knjige objavila.

"Nevjesta od vjetra" pripada Šnajderovim dramama u kojima taj vodeći hrvatski dramatičar čija su djela izvođenjem, ali i neizvođenjem, obilježila posljednjih 30 godina, govori o depresivnim sudbinama najvećih umjetnika iz hrvatskog glumišta i i književnosti, ocijenio je Popović.

Gemma Boić (Zagreb, 1883.- Beč, 1914.) prvi se put uspela na pozornicu 1902., u zagrebačkom HNK kada je debitirala u ulozi Schillerove Djevice Orleanske. Odmah zatim napustila je rodni grad i započela glumačko školovanje i karijeru na pozornicama Frankfurta, Beča, Koelna, Berlina, Duesseldorfa, Luebbecka. O njoj se pisalo kao o "prvoj tragetkinji njemačkog govornog područja"

Osim umjetnosti život joj je obilježila borba za nezavisnošću. Stalno se selila, bila je krhkog zdravlja i osjetljivih živaca. Na samom početku rata 1914., ubila se u Beču otrovom veronalom, koji je dugo skupljala u malim dozama.

Ernst Leopold Stahl (1882.-1949.), čija je monografija o Gemmi Boić pronađena u berlinskim arhivima, bio je dramaturg, povjesničar kazališta i književnosti te priređivač djela dramske umjetnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara