PREDSTAVLJENE ´POLITIČKE USPOMENE I RAD DR. BRANIMIRA JELIĆA´

Knjiga ´Političke uspomene i rad dr. Branimira Jelića´, koju je priredio povjesničar dr. Jere Jareb, predstavljena je u petak navečer u Splitu u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa.

Knjiga najvećim dijelom donosi tekstove objavljene u Jelićevim mjesečnim novinama ´Hrvatska država´, koje su izlazile u inozemstvu.

B. Jelić (1905-1972.), pravaš, istaknuti politički emigrant, pokrenuo je 1928. list Hrvatski Domobran, a potkraj te godine otišao je u emigraciju, najprije u Austriju, zatim u Južnu i Sjevernu Ameriku. Godine 1950. u Muenchenu je počeo izdavati novine Hrvatska država. Umro je od posljedica atentata.

U knjizi je obuhvaćaju 25 godina njegova rada od 1923. do 1948., te dio tekstova objavljen od 1960. do 1965. Dopunjena je dokumentarnom građom s osam priloga, od kojih je pet nastalo u domovini 1927. i 1928., a tri u SAD-u za vrijeme Jelićeva boravka u toj zemlji 1934. i 1939. godine.

Knjigu su predstavili Anđelko Mijatović, Josip Jurčević i Ivan Gabelica, a predstavljanje knjige organizirala je ´Udruga društva štovatelja Branimira Jelića´, čiji je predsjednik Ivan Lučić također govorio o Jeliću. Svi su oni istaknuli Jelićevo domoljublje i borbu za slobodnu Hrvatsku, napomenuvši da je njegov život u bivšoj državi bio zlurado prikazivan, te da se ovom knjigom prvi put u cijelosti osvjetljava osoba Branka Jelića.

I. Lučić rekao je da će se u Jelićevu rodnom mjestu Donjem Docu u omiškoj općini podići veliki spomenik, odnosno spomen-grobnica u koju će biti preneseni Jelićevi posmrtni ostaci.

Predstavljanje knjige otvorio je dožupan splitsko-dalmatinski Tadija Barun (HČSP), koji je izrazio iznenađenje što je skup bio posjećen znatno manje nego što su organizatori očekivali, te je velika dvorana sjemeništa djelovala poluprazno. Na predstavljanju knjige bio je i predsjednik HČSP-a Luka Podrug.

Predstavljači su pozdravljali publiku s ´Bog i Hrvati, za dom spremni´, ali nisu dizali ruke.

Knjigu ´Političke uspomene i rad dr. Branimira Jelića´ tiskala je Hrvatska franjevačka tiskara u Chicagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara