predstavljene tri politološke knjige o europskim pitanjima

Tri politološke knjige s europskim temama, čiji je izdavač "Politička kultura" iz Zagreba, predstavljene su večeras na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ).

O djelima čiji su autori predavači na FPZ-u: Vlatko Mileta ("Leksikon Europske unije", 420 stranica), Siniša Tatalović ("Etnički sukobi i europska sigurnost", 250 stranica) i Lidija Čehulić ("Euroatlantizam", 350 stranica), govorili su kolege s fakulteta Zdravko Petak, Damir Grubiša i Vlatko Cvrtila.

"Euroatlantizam" je studiozan rad koji je izuzetno dobrodošao ne samo zbog svoga vrijednog sadržaja ili za potrebe studenata i drugih koji su upućeni na bavljenje institucionaliziranjem euroatlantskih ideja, nego i široj hrvatskoj javnosti kad se otvore rasprave pri skorom ulasku Hrvatske u te saveze, kazao je Cvrtila za knjigu L. Čehulić.

Te su integracije izrasle u dijelu europskih zemalja i SAD-u koje su imale razvijene ideje slobode, liberalizma, parlamentarizma i sl. pred naletom fašizma i komunizma.

Posebno razdoblje euroatlantizma počelo je širenjem na Istočnu Europu i stabilizacijom Istočne Europe, kazao je Cvrtila.

Tatalović je stvorio pionirski rad na području znanosti o miru te predstavlja inovaciju u našoj politološkoj literaturi, kazao je Grubiša, govoreći o knjizi "Etnički sukobi i europska sigurnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi se o sinteza dva istraživačka puta: sustavnog bavljenja nacionalnom sigurnosti i istraživanjem položaja nacionalnih manjina, te predstavlja vrijedan poticaj Hrvatskoj da i sama krene europskim putem izgradnje instrumenata za rješavanje sukoba.

Knjiga obrađuje poseban aspekt sukoba, etničke sukobe, na dva područja Europe: od nordijskih zemalja do Španjolske, te na području jugoistočne i južne Europe, a završava posebnim prilogom o etničkim sukobima i etničkim manjinama u Hrvatskoj.

Zdravko Petak je ocijenio Miletin rad, "Leksikon Europske unije", izvanrednim prilogom za čitatelje koji nisu specijalisti a moraju steći uvid u osnovne obrise i funkcioniranje Europske unije.

U tome će im pomoći ne samo Miletin institucionalni pristup nego i njegov interpretativni okvir, koji često nedostaje u klasičnim pregledima takvih tema, kazao je Petak.

Mileta govori šire od samih integracija, govori o globalizaciji, o problemu međunarodnih javnih dobara, o međunarodnim sporazumima i sličnim temama što je za taj tip literature presudno važno i što ga po ozbiljnosti čini vodećim na hrvatskom znanstvenom tržištu, zaključio je Petak.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara