Predstavljeno 50 zdravstvenih projekata za europsku Hrvatsku

MINISTARSTVO zdravstva predstavilo je na današnjem simpoziju "Hrvatsko zdravstvo za europsku Hrvatsku" 50 zdravstvenih projekata čija se realizacija očekuje u idućih pet godina.

Među projektima su, koje Vlada želi ostvariti, projekt razvoja Kliničkog bolničkog centra Zagreb (Rebro), odnosno izgradnja tzv. istočnog "češlja", dovršetak zagrebačke Sveučilišne bolnice, osnivanje Biomedicinskog centra na Šalati i Nacionalnog transplantacijskog centra u KB Merkur.

Niz projekata, koji bi, kako je rečeno, trebali pridonijeti da zdravstvo postane hrvatski izvozni proizvod, odnosi se na unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga, prevencije bolesti te promociju zdravlja.

KBC Zagreb, rekao je njegov ravnatelj dr. Josip Paladino, želi postati konkurentni europski klinički centar za srednju i istočnu Europu, koji će biti sposoban za utrku na tržištu ponuđača zdravstvenog osiguranja.

U idućih nekoliko godina sadašnja bi bolnica trebala dobiti novi operacijski trakt s 46 operacijskih sala, polikliniku i dnevnu bolnicu te novi višenamjenski trakt, u koji bi se trebale preseliti i tri klinike sa Šalate.

Na Šalati će biti osnovan Biomedicinski centar, gdje će na jednom mjestu biti smješteni Medicinski i Stomatološki fakultet, dio Više zdravstvene škole te neki medicinski instituti, rekao je dekan Medicinskog fakulteta prof. Boris Labar.

U sklopu Biomedicinskog centra trebali bi djelovati i Nacionalni centar za kardiovaskularne bolesti, Regionalni centar za klinička ispitivanja lijekova te Centar za osteoporozu.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je kako bi u novu sveučilišnu bolnicu Blato trebalo preseliti pet zagrebačkih bolnica: KB Merkur, bolnicu Sveti Duh, Kliniku za dječje bolesti iz Klaićeve, Kliniku za tumore te Kliniku za traumatologiju. Tako bi Zagreb umjesto 11 dobio četiri kliničke bolnice, te više specijalinih bolnica različitih vrsta vlasništva.

Gradnja sveučilišne bolnice neće stajati više nego što bi koštalo obnavljanje postojećih devastiranih objekata u kojima se bolnice sada nalaze, ustvrdio je Vlahušić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara