predstavljeno drugo, prošireno izdanje matkovićeve "povijesti jugoslavije"

Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je danas drugo, prošireno izdanje knjige "Povijest Jugoslavije", Hrvoja Matkovića.

Riječ je o prvoj cjelovitoj povijesti jugoslavenske države u neovisnoj Hrvatskoj, koja je prvi put objavljena 1998., u izdanju Naklade Pavičić.

Sastoji se od četiri cjeline - Uvod, Monarhistička Jugoslavija, Jugoslavija u Drugom svjetskom ratu te Socijalistička Jugoslavija.

Knjiga, uz ino, nudi osnovne podatke o gospodarskom i kulturno-prosvjetnom životu, a donosi i fotografije događaja i ličnosti.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je knjiga doživjela i drugo izdanje, Josip Pavičić je rekao da je izazvala jak odjek u hrvatskoj javnosti, ali i u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Knjiga je u drugom izdanju izgubila raniji podnaslov "Hrvatski pogled", koji je, po Pavičićevim riječima, bio osmišljen "iz opreza" kako bi se, neposredno nakon rata, izbjegle negativne reakcije.

Povjesničar Franko Mirošević naglasio je da je Matković detaljno obradio genezu idejnih osnova koje su se sukobljavale tijekom svih sedam desetljeća postojanja države i koje su bile ugrađene i u programe političkih stranaka, a bez čijeg je razumjevanja, smatra Mirošević, nemoguće razumjeti ulogu Hrvatske u nastajanju, razvoju i raspadu Jugoslavije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio je i iscrpne portrete Josipa Broza Tita i kralja Aleksandra Karađorđevića, koje smatra "fatalnim ličnostima u novijoj hrvatskoj povijesti".

Autor je naglasio da novo izdanje "Povijesti Jugoslavije" donosi i rezultate novijih istraživanja, nastalih na temelju ranije nedostupne arhivske građe.

Ocijenio je da se raniji autori, koji su o jugoslavenskoj povijesti pisali prije raspada države, nisu mogli oduprijeti partijskom pritisku i trijumfalizmu.

"Ovo je pokušaj da se stanje snimi bez trijumfalizma i ideologizacije, a potvrdit će ga ili demantirati novi materijal, koji se ne sastoji samo od rezolucija i deklaracija", rekao je Matković.

Hrvoje Matković (Šibenik, 1923.) povijest je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1947. Objavio je oko 150 znanstvenih djela, a izučavao je i metodologiju i pedagogiju, što je rezultiralo nizom udžbenika iz povijesti.

(Hina) ibob mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara