PREDSTAVLJENO HRVATSKO IZDANJE POJMOVNIKA O EUROPSKOJ UNIJI

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger i ministar za europske integracije Neven Mimica predstavili su u srijedu u Zagrebu hrvatsko izdanje publikacije Europske unije pod nazivom "Pojmovnik Institucije, politike i proširenje EU".

Radi se o prvom prijevodu ovog Pojmovnika na hrvatski jezik s ciljem boljeg upoznavanja hrvatske javnosti s institucijama i politikama Europske unije, kao i s procesom europskih integracija, rečeno je prilikom predstavljanja.

"Jako nam je važno da, u trenutku kada Hrvatska dođe do kraja svojih pregovora o pristupanju EU i kada se bude raspisivao referendum o pristupanju, svaki hrvatski građanin bude do kraja informiran o svemu onome što EU znači, što donosi dobroga, što teškoga za Hrvatsku, a ova publikacija sigurno pridonosi tome cilju", rekao je prilikom predstavljanja ministar Mimica.

"Pred nama je razdoblje kada i naizgled mali potezi, kao što je objavljivanje ove publikacije, znače puno", rekao je Mimica. "Ulazimo u razdoblje kada nema više malih poteza na putu hrvatskog približavanja Europskoj uniji", dodao je.

On je istaknuo kako se nada da Hrvatska može dobiti kandidatski status do sredine iduće godine, a da do kraja godine može otpočeti i pregovore o pristupanju EU.

"Danas, u predizborno vrijeme, postaje zbilja jasno da sljedeći hrvatski Sabor i sljedeća Vlada imaju pred sobom povijesnu prigodu - ili će Vlada biti sposobna iskoristiti tu prigodu i dovesti Hrvatsku do pred vrata EU-a ili će se zaplesti u političke neodlučnosti u rješavanju temeljnih pitanja političkih preduvjeta, koja su danas na dnevnom redu, i onda, nažalost, na taj način iznevjeriti očekivanja 3/4 biračkog tijela", naglasio je Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovoj ocjeni, sadržaj ove publikacije pomaže boljem shvaćanju načina funkcioniranja EU-a, a ona će pomoći i onima dublje angažiranim na hrvatskom približavanju EU-u u dolasku do jasnijih podataka u nekim područjima.

Predstavljajući sa svoje strane Pojmovnik, veleposlanik Wunenburger ukazao je na informativnu vrijednost publikacije koja, kako je rekao, na sažet i koncizan način izlaže osnovne pojmove vezane uz institucije EU-a, osnovne smjernice politike koju na pojedinim područjima vodi EU, kao i one vezane uz proces proširenja. Navodeći primjere koji bi mogli biti posebno zanimljivi hrvatskoj javnosti, Wunenburger je skrenuo pažnju na članak 49 Ugovora Europske unije, koji govori o o aplikaciji za članstvo i proceduri vezanoj uz prijem u članstvo, a koji je po njemu "posebno važan s obzirom na trenutno stanje odnosa EU i Hrvatske".

Pojmovnik sadrži oko 220 pojmova, a Europska komisija objavila je njegovo prvo izdanje 2000. godine.

Hrvatsko izdanje predstavlja prijevod najnovijeg izdanja upotpunjenog u svibnju 2003.

Pojmovnik je tiskan u 3000 primjeraka, od čega će Ministarstvo za europske integracije podijeliti 1000 komada, dok 1000 ostaje u Europskom informativnom centru u knjižnici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu. Tisuću pak primjeraka bit će podijeljeno u srednjim školama.

Pojmovnik se na engleskom i na hrvatskom jeziku može naći i na web stranici Delegacije Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara