predstavljeno KORIZMENO PISMO BISKUPA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

Korizmenopastirsko pismo biskupa zagrebačke nadbiskupije "Hodimo u novosti života", kojega je glavna tema priprema za Drugu sinodu zagrebačke nadbiskupije, predstavljeno je danas javnosti u Zagrebu. L

O glavnim porukama pisma zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića, pomoćnih biskupa Josipa Mrzljaka i Vlade Košića novinare je izvijestio glavni tajnik Sinode Tomislav Markić.

Osvrćući se na važnost Sinode, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić izjavio je da će proces priprema za Sinodu trajati tri godine te da Sinoda neće trajati manje od dvije godine. Po njegovim riječima, sve što na njoj bude odlučeno bit će objavljeno u dokumentima, koji će postati smjernice za redoviti život mjesne Crkve.

Naslov korizmeno-pastirskog pisma, kako je napomenuo Markić, uzet je i za geslo pripremnoga razdoblja Druge sinode zagrebačke nadbiskupije.

Glavno je obilježje Sinode okupljanje članova Crkve, rekao je Markić, potkrijepivši to porukom zagrebačkih biskupa kako je Sinoda nužna u otvaranju prostora "za govor svih članova Crkve".

Sinoda je, napominju biskupi u pismu, i poziv da u našoj Crkvi još više zažive znakovi Velikoga jubileja na koje je pozvao Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi dio pisma govori o konkretnim koracima priprema Sinode, rekao je Markić i podsjetio da je nadbiskup Bozanić objavio održavanje Sinode na blagdan Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002.

Koncem siječnja ove godine utemeljeno je Središnje pripremno povjerenstvo Sinode koje će s Poslovnim odborom imati odlučujuću ulogu u tijeku prireme Sinode, a nedavno je konstituirano i Tajništvo za pripremu s glavnim tajnikom na čelu, koje će biti posebno izvršno tijelo u pripremi Sinode.

Korizmeno-pastirsko pismo ističe da vrijeme priprave Sinode treba iskoristiti za skupljanje podataka i iščitavanje vjerskih i drugih prilika te dobro odmjeravanje sadašnjih izazova u kojima je zagrebačka Crkva.

Pastirsko pismo ističe da je neizbježan put "traženja jedinstva mjesne Crkve", što se treba očitovati i u jedinstvu pastoralne prakse te se poziva vjernike da se očituju o problemima i poteškoćama s kojima se susreću u Crkvi.

Korizmeno-pastirsko pismo zagrebačkih biskupa čitat će se u crkvama nadbiskupije na nedjeljnim misama, 30. ožujka i 6. travnja.

Prva Sinoda zagrebačke nadbiskupije održana je 1925.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara