Predstavnici Loye Jirge podržali novi afganistanski ustav

PREDSTAVNICI tradicionalne afganistanske skupštine Loye Jirge razmotrili su nacrt novog Ustava i zatim su se okupili ispod velikog šatora u Kabulu i ustali sa svojih stolica te šutke stajali oko 30 sekundi kako bi pokazali svoju potporu ovom povijesnom Ustavu.

"Obećajmo pred Bogom i našim narodom da ćemo provesti ovaj Ustav", pozvao je Sibhatullah Mujaddedi, predsjedatelj skupštine u kojoj su 502 predstavnika. "Ako to ne učinimo ne čeka nas ništa dobro".

Ustav je promijenjen kako bi dao službeni status manjinskim jezicima koji se najviše upotrebljavaju na sjeveru zemlje, a to je pitanje gotovo dovelo do raskola među predstavnicima u skupštini.

Posebni predstavnik UN-a Lakhdar Brahimi i američki veleposlanik Zalmay Khalilzad pozdravili su postignuti dogovor. U skladu s njim usvojen je predsjednički sustav na kojem je ustrajavao predsjednik Hamid Karzai, kojeg podupiru SAD.

Karzai je snažno zagovarao taj sustav kako bi se zemlja održala dok se pokušava obnoviti i pomiriti nakon više 20 godina rata.

U tri tjedna često oštre rasprave, vjerski konzervativci uspjeli su unijeti u Ustav neke promjene kako bi postao više islamski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S druge strane, promijenjen je tekst Ustava kako bi se naglasila jednakost između muškaraca i žena - ključni zahtjev skupina za ljudska prava.

Protivnici Karzaia, uglavnom iz Sjevernog saveza koji je pomogao američkim snagama da istjeraju talibane zbog pružanja utočišta Osami bin Ladenu, ojačali su vlast parlamenta s amandmanima koji mu daju pravo veta u slučaju nekih ključnih imenovanja i politike.

Očekuje se uspostava povjerenstva koje će nadgledati provedbu Ustava. Međutim, bez odredbi za premijera ili snažna regionalna vijeća, široke ovlasti koje je tražio Karzai u nacrtu objavljenom u studenome čini se da su preživjele gotovo netaknute.

Prema novom Ustavu, predsjednik postaje glavnim zapovjednikom oružanih snaga, određuje osnovne političke smjernice i ima bitne ovlasti nad parlamentom.

UN je upozorio da je bitno obuzdati frakcije i pridobiti neke od oko 100.000 pripadnika raznih milicija kako bi se spriječilo da zastrašivanje pokvari predsjedničke izbore predviđene za lipanj.

Također je upozorio da izbore treba odgoditi do rujna kako bi afganistanski i američki vojnici dobili više vremena za poboljšanje stanja sigurnosti na jugu i istoku zemlje, gdje talibani redovito napadaju vojnike, vladine službenike i humanitarne djelatnike.

Predstavnici Loye Jirge izjavili su da će se parlamentarni izbori vjerojatno održati u roku od šest mjeseci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara