Predstavnici Svjetske banke u ministarstvu rada i socijalne skrbi

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović primio je danas misiju Svjetske banke, koja se sastala s predstavnicima Ministarstva u dva odvojena sastanka.

Prvi sastanka bio je s izaslanstvom Odjela za ocjenu operacija (OED), pri čemu su Svjetsku banku zastupali Michael Lav i John Johnson.

Na drugom sastanku o predloženom Programskom zajam za prilagodbu u Hrvatskoj (PAL) - Svjetsku banku zastupali su Indira Konjhodžić voditeljica ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Zoran Anušić viši ekonomist, Ivan Drabek analitičar poslovanja i Philip Goldman viši referent za kreditne poslove, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Na sastanku su nazočni bili i ravnateljica REGOS-a Anđelka Buneta, ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković i tajnik HAGENE Velimir Hlebnjak.

Odjel za ocjenu operacije (OED) je neovisna jedinica u sklopu Svjetske banke, odgovorna izravno Odboru izvršnih direktora Banke, a ocjenjivanje koje obavlja, ima svrhu osigurati objektivnu osnovu za procjenu rezultata rada Svjetske banke.

U prvom sastanku predstavnici Svjetske banke Lav i Johnson izrazili su zanimanje za našu ocjenu učinkovitosti dosadašnjeg poslovanja Svjetske banke, te za probleme pojedinih resora Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Ministar Vidović iznio je svoju ocjenu stanja, a mirovinsku reformu istaknuo je kao najznačajniji projekt koji je rezultirao brojnim uspjesima. Dodao je da su u sklopu reforme sustava socijalne skrbi nužne promjene usmjerene ka decentralizaciji, deetatizaciji i deinstitucionalizaciji sustava, uz što veću suradnju s privatnim sektorom i nevladinim udrugama.

Na drugome sastanka s predstavnicima misije Programskog zajma za prilagodbu u Hrvatskoj (PAL misija) - čiji je cilj utvrđivanje glavnih komponenti PAL zajma i postavljanje organizacijskih temelja za suradnju na daljnjim pripremama projekta - predstavnicima Ministarstva je predstavljen program koji će se podržati nizom PAL zajmova, pri čemu će prvi PAL zajam definirati program i njegove parametre, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posljednjih godina Svjetska banka razvila je programske zajmove za prilagodbu kao potporu drugoj generaciji strukturalnih i institucionalnih reformi.

Zajmovi za prilagodbu kojima se podržavala prva generacija reformi, općenito su bili kratkoročni zajmovi i njima su se financirali zaokruženi i dobro definirani reformski paketi.

Reforme druge generacije ? koje uključuju modernizaciju državne uprave, reformu pravosuđa, restrukturiranje poduzeća, reformu školstva i zdravstva ? često uključuju kontinuirani tijek politike rasta i mjera institucionalne izgradnje kroz duži vremenski rok i iziskuju stalni politički i resursni angažman, navodi se u priopćenju.

Programski zajmovi za prilagodbu temelje se na jednom strateškom okviru unutar kojeg se razvija niz prilagodbenih postupaka, kojima se zajmoprimateljima pomaže u provedbi srednjoročnih političkih i institucionalnih reformi.

Unutar tog okvira, PAL zajmovi trebaju pomoći korisnicima u definiranju iznosa i terminskog plana Bančine financijske podrške reformama.

Za uspješne PAL projekte karakteristično je da su temeljeni na obavljenim glavnim dijagnostičkim poslovima - kao što su javna potrošnja, institucionalni pregled i ekonomski memorandum - te dopunjeni analizom stanja u pojedinim sektorima.

Tijekom sastanka, ministar Vidović je i ovoj skupini predstavnika Svjetske banke predstavio temeljna načela i smjernice u procesu provođenja reforme sustava socijalne skrbi, ističući da je cilj kojem Hrvatska treba težiti aktivna socijalna država.

Ministar Vidović također je rekao kako se "Hrvatska nažalost nalazi u procesu odgođene tranzicije, zbog čega postoje brojne prepreke u provođenju reformi za čiju će provedbu biti potrebno više vremena".

Sastanak u Ministarstvu rada i socijalne skrbi završio je obostranim usuglašavanjem o ključnim pitanjima, te je dogovorena daljnja suradnja, stoji u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara