Predstavnici umirovljeničkih udruga na listi Hrvatske stranke umirovljenika

PREDSTAVNICI pet umirovljeničkih udruga, predvođeni Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU), izlaze na izbore u svih 11 izbornih jedinica, nezadovoljni neispunjenim obećanjima vladajuće koalicije.

Umirovljenici očekuju da će lista HSU-a prijeći izborni prag u osam izbornih jedinica, odnosno da će u budućem sazivu Hrvatskog sabora imati između pet i osam zastupnika.

Pozivajući umirovljenike da glasuju za listu HSU, čelnici udruga ustvrdili su da umirovljenike u Saboru dosad nitko nije predstavljao, pa su bili zaobiđeni u svim za njih važnim odlukama.

Listu HSU-a podržavaju Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), Društvo Hrvatski umirovljenik, Koordinacija zajednice udruga umirovljenika javnih poduzeća te Zajednica umirovljenika unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik SUH-a Ivan Nahtigal, nositelj liste u 1. izbornoj jedinici, rekao je kako je vladajuća koalicija ispunila vrlo malo od obveza iz sporazuma s umirovljeničkim udrugama prije izbora 2000.

Ponajprije se to odnosi na odluku Ustavnog suda koju nije provela, pa je umirovljenicima samo djelomično vratila dug nastao zakidanjem mirovina.

Iako je povećanje mirovina od 0,5 do 20 posto u prvo vrijeme dovelo do porasta mirovina sa 37 posto na 49 posto prosječne plaće, zbog lošeg modela usklađivanja mirovina one su opet pale na razinu od 39 posto prosječne plaće, rekao je Nahtigal.

Iako je dolaskom nove vlasti 2000. suradnja dobro krenula, do kraja njezina mandata umirovljenici su potpuno marginalizirani, pa su izbori posljednja šansa da ostvare svoja stečena prava, kaže predsjednik MUH-a Vladimir Lokmer, prvi na listi u 7. izbornoj jedinici.

Među nositeljima izbornih lista su i predsjednik HSU-a Vlado Jordan u 2. izbornoj jedinici, te Ivan Runje ispred Koordinacije zajednica udruga umirovljenika javnih poduzeća koji je nositelj liste u 6. izbornoj jedinici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara