Predugo zurenje u ekran opasno, posebno kod kratkovidnih

AKO STE među onima koji dnevno u kompjutorski ekran gledaju devet ili više sati, a k tomu ste i kratkovidni, mogli biste oboljeti od glaukoma čiji konačni ishod može biti i sljepilo, upozorila je skupina japanskih znanstvenika sa Sveučilišta Toho Medicinskog fakulteta u Tokiju.

U istraživanju je sudjelovalo 10.000 zaposlenika u prosječnoj životnoj dobi od 43 godine koji su bili podvrgnuti redovitom sistematskom pregledu. Vodilo se računa i o tomu jesu li pacijenti kratkovidni ili dalekovidni te koliko dugo dnevno "zure" u kompjutorske ekrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi rezultati istraživanja pokazali su da oko 5 posto osoba obuhvaćenih istraživanjem ima neke probleme s vidom te da postoji značajna veza između tih problema i predugog gledanja u kompjutorski ekran.

Detaljnije istraživanje pokazalo je da kod trećine od njih postoje preduvjeti za razvoj glaukoma, a sve je bilo puno izraženije kod kratkovidnih osoba.

U stručnoj literaturi spominje se povezanost glaukoma i kratkovidnosti, a stručnjaci su više puta raspravljali o vezi kratkovidnosti i dugotrajnog gledanja u kompjutorski ekran, no do sada se ono nije povezivalo s glaukomom.

Predsjednik Međunarodne udruge oboljelih od glaukoma David Wright drži da svakako treba nastaviti rad na nedavnom otkriću japanskih liječnika.

Stručnjaci ukazuju na mogućnost prema kojoj bi optički živac kod kratkovidnih pacijenata mogao biti puno podložniji stresu što ga za oči predstavlja dugotrajno gledanje u ekran.

Oni smatraju da bi ubuduće zdravstveni djelatnici puno više pozornosti trebali posvetiti vezi između kratkovidnosti i abnormalnosti oka kod osoba koje se svakodnevno koriste kompjutorom više sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara