Pregovori dugi 14 mjeseci: U BiH se napokon dogovorili tko će u koju ministarsku fotelju

Foto:Arhiva

NAPOKON, od izbora u listopadu 2010. godine, Bosna i Hercegovina, dobit će vlast!  Naime, novinarima je danas potvrđeno kako su se predstavnici šest najvećih parlamentarnih stranaka u toj zemlji dogovorili o uspostavi nove vlasti. Današnji sastanak trajao je malo više od tri sata, da bi se nakon toga službeno izvijestilo kako je dogovorena raspodjela ministarskih fotelja.

Predsjedatelj Vijeća ministara iz HDZ BiH

Prema novom ustroju u Vijeću ministara bit će Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidat HDZ BiH bit će novi predsjedatelj Vijeća ministara, a u ministarskoj križaljci SDP-u pripada mjesto ministra vanjskih poslova. Kako je rečeno, stranke iz Republike Srpske pristale su na mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova. Njima idu i čelna mjesta u ministarstvima financija, civilnih poslova te vanjske trgovine.SDP i SDA imenovat će ministre obrane, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Uskoro imenovanje mandatara

Raspodijeljene su i ravnateljske dužnosti u sedamdesetak agencija.

Očekuje se kako će uskoro, prema proceduri, predsjedništvo BiH imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara čime bi se dogovor sproveo u djelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara