Pregovori Indije i pakistana završili bez napretka oko Kašmira

MINISTRI vanjskih poslova Indije i Pakistana objavili su u ponedjeljak da su na dvodnevnim rezgovorima o ponovnom pokretnju mirovnog procesa postigli skroman napredak, no rješenje spora oko Kašmira ni dalje se ne nazire.

Na zajedničkoj novinskoj konferenciji u New Delhiju, indijski ministar Natwar Singh i njegov pakistanski kolega Khursheed Mehmood Kasuri pokušali su ostaviti pozitivan dojam o održanim razgovorima, no kritike nisu mogli izbjeći.

Ministri nisu postigli nikakve značajnije dogovore, razlike u pristupu i više su nego očite, a nisu prezali ni pred uzajamnim optužbama glede Kašmira.

"Čak i skroman napredak vrijedan je poštovanja", rekao je Singh. "U protekla dva dana postigli smo napredak. Moj prijatelj, ministar Kasuri, i ja uspostavili smo odnos i uzajamno povjerenje", rekao je.

Indija i dalje optužuje Pakistan da je prekršio obećanje dano u siječnju da će spriječiti prelaske militanata iz Pakistana u indijski Kašmir te zatvoriti njihove kampove za obuku na pakistanskom teritoriju.

"Prekogranični terorizam ostaje i dalje ozbiljan problem i tu sam zabrinutost ponovio Kasuriju", rekao je Singh.

Pakistan pak strahuje da Indija namjerno odgađa ozbiljan dijalog o Kašmiru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasuri je ponovno optužio indijsku vojsku da krši ljudska prava u Kašmiru te naglasio da se kašmirsko pitanje ne smije zanemarivati.

"Ne namećemo preduvjete. No želimo li stabilne odnose, zdrav razum i povijest govore nam da ćemo se morati pozabaviti kašmirskim pitanjem", rekao je.

Mirovni proces između Indije i Pakistana pokrenut je u siječnju s velikim nadama, no one su se u međuvremenu raspršile, osobito nakon povratka indijske Kongresne stranke (lijevi centar) na vlast u svibnju.

Prekid vatre poštuje se gotovo godinu dana, ali u bitnim pitanjima nije postignut nikakav napredak.

Indija i Pakistan svoju su neovisnost od britanske kolonijalne vlasti stekli 1947. godine, a od tada su vodili tri rata, od kojih dva zbog Kašmira.

(Hina) xzt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara