Pregovori o nuklearnom programu S. Koreje završeni bez napretka

PREDSTAVNICI šest zemalja završili su u subotu u Pekingu četverodnevne pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu dogovorom o nastavku dijaloga, ali tijekom razgovora nije postignut napredak glede pronalaženja okvira za okončanje tog programa.

Ostale su "velike razlike" u mišljenjima, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing.

Predstavnici šest zemalja dogovorili su da će održati novi krug pregovora, dodao je Li.

On je također izjavio da je dogovoreno da će se održati sastanak radne skupine na nižoj razini o nuklearnom pitanju, te istaknuo kako se čini da je postignut neznatan napredak glede dogovaranja okvira za potpunu likvidaciju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Predstavnici SAD-a, Kine, Južne i Sjeverne Koreje, Japana i Rusije nisu uspjeli usvojiti zajedničku izjavu na kraju pregovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je priopćila da je na pregovorima ponudila "sveopće zamrzavanje" svog programa naoružanja.

Prema izjavi koju je u četvrtak kasno navečer dao Choe Jin-su, sjevernokorejski veleposlanik u Kini, šestostrani pregovori su sporo napredovali zbog "tvrdog stava SAD-a", javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Nuklearna kriza je započela u listopadu 2002. godine kada su američki dužnosnici izjavili da je Pyongyang priznao da je nastavio raditi na svom nuklearnom programu čime je prekršio sporazum s Washingtonom postignut 1994. godine.

(Hina) xkga ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara