Pregovori s EU će početi samo ako Hrvatska izruči Gotovinu

Premijer Luxembourga Jaen Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU, izjavio je nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovina do tada bude predan Haaškom sudu a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom.

"Predsjedništvo EU smatra da RH do 17. ožujka mora dokazati punu suradnju s Haaškim sudom. Ako Gotovina do 17. ožujka bude u Haagu pregovori mogu početi odmah, ako ne imat ćemo velikih teškoća osim ako hrvatske vlasti ne dokažu da u potpunosti surađuju s ICTY-jem" rekao je luxembourški premijer Jean Claude Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Del Ponte.

Juncker je naglasio da "general Gotovina igra opasnu igru" i drži taocima sve Hrvate. Pozvao ga je da dokaže kako je istinski domoljub i svojim pojavljivanjem pred Haaškim sudom omogući Hrvatskoj da počene pregovore o članstvu u EU.

"Ako je u Hrvatskoj on mora biti spreman na uhićenje i prebacivanje u Haag. On nema pravo držati kao taoce milijune Hrvata. Treba dokazati da je domoljub kao što i tvrdi i omogućiti RH da počne pregovore s EU" kazao je Juncker.

Luxembourški premijer je rekao kako mu je Del Ponte danas "iznijela svoje dojmove o suradnji Hrvatske sa Haaškim sudom" te najavio da će do 21. veljače ona podnijeti dodatno izviješće Vijeću ministara EU, koje treba donijeti konaču odluku "o verifikaciji DA ili NE" za pregovore s RH.

Odluka Vijeća značajno će ovisiti o ocjeni Del Ponte dodao je. Carla del Ponte je rekla kako "očekuje Gotovinu u Haagu čim je prije moguće" kako bi mu se sudilo zajedno s generalima Čermakom i Markačem, čija je optužnica istovjetna Gotovininoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako je "uvjerena da Hrvatska to može učiniti" te objasnila da je spajanje srodnih predmeta nužno da se ispune rokovi iz izlazne strategije Haaškog suda" kojem je Vijeće sigurnosti UN-a odredilo da do kraja 2008. treba završiti sva prvostupanjska suđenja.

"Za nas je važno da Hrvatska potpuno surađuje i da izruči Gotovinu u Haag", rekla je Del Ponte te istaknula značaj pomoći EU-a u tome.

Na upit hoće li preporučiti EU da počne pregovore s RH i bez Gotovine u Haagu, ona je izbjegla izravno odgovoriti kazavši samo da će "iznijeti svoje procjene i činjenice o suradnji RH kada se to od nje zatraži".

Na upit o najnovijim potezima hrvatskih vlasti usmjerenih na traganje za Gotovinom Juncker je kazao "kako ima dojam da Vlada nastoji učiniti najviše što može za uhićenje Gotovine ako je na teritoriju Hrvatske", ali je napomenuo "kako ne može donositi konačne odluke o vrijednosti tih poteza".

Odgovarajući na pitanje postoji li plan B za Hrvatsku ako Gotovina do 17. 03. ne bude u Haagu, Juncker je naglasio kako nema nikakvih planova B C D već da postoji samo plan A koje je utvrdilo Europsko vijeće uvjetujući pregovore punom hrvatskom suradnjom s Haaškim sudom.

Na sastanku s Carlom del Ponte sudjelovao je i luxembourški ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća ministara EU Jean Asselbon.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara