Pregovori sa Sjevernom Korejom propadaju?

ŠESTOSTRANI pregovori oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, koji se održavaju u Pekingu, izgleda da su propali zbog 25 milijuna dolara koje je SAD prije dvije godine zamrznuo banci u Makau zbog optužbe da pere sjevernokorejski novac.

Kim Kye-gwan, glavni sjevernokorejski pregovarač, danas je, nakon što se ustvrdilo da novac neće biti vraćen odmah, otišao na pekinški aerodrom i napustio zemlju. Čini se da su pregovori propali.

Sj. Koreja još prije početka pregovora u ponedjeljak potegla pitanje novca iz Banco Delta Asia. SAD je tada rekao da će riješiti pitanje, a u toku tjedna je dogovoreno da će se novac iz te banke (koja se nalazi u Makau) biti prebačen na jedan kineski račun i biti vraćen Sj. Koreji. Koreanci su, kako se činilo, bili zadovoljni time, ali su od ponedjeljka naovamo zavlačili, tako da ni jučer ni prekjučer nije bilo pravih pregovora, a došlo je i do nove svađe njih i Japanaca.

Po dogovoru iz veljače, potpisanom u Vijetnamu, Sj. Koreja ima do sredine travnja rok do kojega mora obustaviti rad na svom nuklearnom postrojenju. U zamjenu za to dobit će 50 000 tona goriva. Trošak goriva trebaju raspodijeliti SAD, Južna Koreja, Kina, Rusija i Japan, ali Japanci odbijaju sudjelovati u troškovima dok se ne riješi sudbina njihovih građana zarobljenih od strane Koreanaca u 70-ima i 80-ima.

Radi se o 13 japanskih građana koje su Koreanci oteli da bi obučavali svoje špijune. Sj. Koreja je vratila petoricu, i tvrdi da su ostali mrtvi. Japan u to ne vjeruje i inzistira na pitanju. Zbog te svađe prekinuti su nedavno uspostavljeni bilateralni odnosi te zemlje.

Teško je odrediti koji je pravi razlog sjevernokorejskog miniranja pregovora, jer, kako kaže pomalo isfrustrirani američki glavni pregovarač Christopher Hill: "Onog dana kad vam budem mogao objasniti kako Koreanci razmišljaju, znat ću da sam u ovom poslu predugo".

Postoji strah od potpunog prekida pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali još uvijek ima nade da će ta država odraditi svoj dio posla zakazanog za travanj.

J.D.
Foto: AFP 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara