Prekid istrage protiv Glavaša postao pravomoćan

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu objavio je danas odluku prema kojoj je Izvanraspravno vijeće toga suda odbilo žalbu tužiteljstva na odluku predsjedavajućeg suca Zdenka Posavca koji je prošlog tjedna donio odluku o privremenom prekidu istražnog postupka protiv Branimira Glavaša osumnjičenog za mučenja i ubojstva srpskih civila 1991. godine u Osijeku.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u razgovoru za Index je kazao kako je Izvanraspravno vijeće odbilo žalbu tužiteljstva čime je Posavčeva odluka i formalno pravno postala pravomoćna te se na nju više ne može žaliti.

To znači da je i zagrebački postupak, poznatiji kao slučaj "garaža", pravomoćno privremeno prekinut, jednako kao i postupak koji se protiv Glavaša i šestero osumnjičenih vodi u Osijeku a poznat je pod nazivom "selotejp".

Oba postupka su tako u stanju mirovanja, a nastavit će se nakon što Glavaš postane fizički sposoban pratiti nastavak istražnih radnji.

Devčić kaže kako bi za okončanje saslušanja u zagrebačkom slučaju mogao biti dovoljan tek jedan dan, nakon čega Županijski sud zaključke istražnog postupka šalje prema Državnom odvjetništva koje onda treba odlučiti hoće li ili neće podignuti optužnicu protiv Glavaša.

Glavašu tako jedino njegovo zdravstveno stanje diktira kada će i hoće li uopće biti nastavljeni istražni postupci protiv njega.

Sudac Posavec naložio je liječničkom konziliju iz Zagreba praćenje Glavaševog zdravstvenog stanja, dok osječki liječnički konzilij zagrebačkom županijskom sudu mora slati redovni liječnički bilten o Glavaševom zdravstvenom stanju.

Čim se steknu uvjeti da Branimir Glavaš bude mogao normalno nastaviti rad u istražnom postupku predsjedavajući sudac će sazvati novo ročište koje bi vjerojatno trebalo biti i završno u saslušanju svjedoka u slučaju "garaža". Do tada nema nikakvih naznaka o eventualnom datumu novog ročišta, ali niti o tome hoće li Posavec ponovno odobriti pritvor za Glavaša.

Potkraj listopada sudac je odobrio pritvaranje Glavaša čemu se okrivljeni saborski zastupnik dobrovoljno odazvao, ali je još iste večeri započeo štrajk glađu. Štrajkom je nakon nešto više od dva mjeseca uspio izboriti ne samo izlazak iz pritvora nego i potpunu obustavu postupaka koji su prošle godine pokrenuti nad njime.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara