Prekid istrage protiv Glavaša u Osijeku postao pravomoćan

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Osijeku danas je na sjednici odbacilo žalbu državnog odvjetništva Županijskog odvjetništva u Osijeku podnesenu protiv odluke osječkog suda o prekidu istrage protiv Branimira Glavaša u slučaju "selotejp", što znači da je odluka postala pravomoćnom.

Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša, rekao je u telefonskom razgovoru za Index da je ovakva odluka bila "jedina moguća".

"Nema tu sudac bogzna kakvog prostora za različite interpretacije. Ovdje se radi o jasnoj zakonskoj odredbi iz čl. 199 st 1. koja jasno kaže da će se istraga prekinuti u slučaju procesne nesposobnosti. Kad je u pravu nešto izrečeno sa će, to je takozvana imperativna norma, koja daje jasnu naredbu sucu što mora učiniti. Naravno, ovdje moraju biti ispunjeni određeni uvjeti, a glavni od njih je da sudski vještaci daju svoj nalaz. Nalaz koji su sudski vještaci dali u ovom slučaju jasno nalaže sucu da odluči kako je danas odlučio"

Zanimalo nas je kakve korake tužiteljstvo sad može povući. "Tužiteljstvo nema pravnog lijeka. Ovo je pravomoćna odluka. Kad sudski vještaci utvrde da je Glavaš procesno sposoban, onda će se istraga moći nastaviti. Kratko i jasno."

Pitali smo ga i za komentar nedavnih napisa o tome kako bi Glavaš mogao izgubiti poslovnu sposobnost, te bi izgubio svoje mjesto u Saboru što je za Index jučer izjavio politički analitičar Stjepan Gjenero.

"Zaista ne znam što bih rekao na takve stvari. Začuđuje me kako si ljudi koji očigledno o pravu ne znaju ništa dopuštaju govoriti razne besmislice. Procesna sposobnost se određuje u izvanparničnom postupku. Odluka koja je donesena kaže da je Branimir Glavaš privremeno nesposoban sudjelovati u procesu. Radi se o fizičkim problemima i o psihičkim tegobama. Glavaš nije mentalno bolestan, da bi mogao biti proglašen poslovno nesposobnim. To vam je kao da imate upalu pluća. Neko vrijeme ne možete obavljati svoj posao, ali to ne znači da gubite poslovnu sposobnost. Ovo su činjenice. Druga stvar je što neki, pokušavajući izvršiti pritisak na sud zauzimaju stav tim gore po činjenice i žele da proces protekne onako kako bi oni željeli." - objašnjava Glavašev odvjetnik.

"Politički pritisak prisutan je tokom cijelog ovog suđenja. Vrhunac pritiska je kad jedan službenik Europske unije traži sudske spise i kad se davanje tih sudski spisa njemu predstavlja kao uvjet primanja u EU. To jednostavno nema smisla, pravno gledajući." - smatra Matijević.

Izgleda da dolazi i do pomaka u liječenju Branimira Glavaša. Na web-stranici Kliničke bolnice Osijek, gdje se provodi Glavaševo liječenje, stoji: "Nakon višednevne, ustrajne psihoterapije koju je prof. dr. sc. Pavo Filaković započeo 13. prosinca 2006. godine, pacijent Branimir Glavaš je pristao na uvođenje infuzije putem koje će dobivati neophodnu terapiju. U ovom trenutku pacijent može prihvatiti samo jednu do dvije žlice tekuće hrane."

Također je navedeno da "slijedi faza stabilizacije pacijenta", u kojoj mu je "potrebno osigurati mir u liječenju.", tako da će se novi podaci o liječenju objavljivati isključivo na bolničkoj web-stranici, i to jednom tjedno.

J. D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara