PREKINUTO SNIMANJE FILMA "ČOVJEK BEZ SUDBINE" ZBOG FINANCIJSKIH PROBLEMA

Snimanje dugometražnog filma "Čovjek bez sudbine", prema romanu mađarskog pisca Imre Kertesza, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2002., prekinuto je prije šest tjedana zbog financijskih teškoća, priopćio je redatelj filma Lajos Koltai.

Prije početka snimanja u prosincu prošle godine, film je raspolagao proračunom od deset milijuna eura, od čega je gotovo polovicu dala mađarska vlada, dok su ostatak trebali osigurati Euroarts iz Njemačke i Renegade Films iz Velike Britanije.

"Radi se o pravoj tragediji", izjavio je Koltai kojemu je "Sorstalansag" (mađarski naslov filma) prvi redateljski uradak, dodajući da "film treba što prije dovršiti sa što manje (financijskih) gubitaka".

U romanu koji je prvi put objavljen 1975. Imre Kertesz opisuje sudbinu Židova iz perspektive 14-godišnjeg dječaka deportiranog iz Budimpešte za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nominiran za Oscara 2001. za kameru u filmu "Malena", talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea, Koltai je želio ostati vjeran Kerteszovu djelu inzistirajući na osjećajima lika za života u koncentracijskim logorima.

"Nakon Kerteszove Nobelove nagrade za književnost, ponude su samo pristizale", rekao je Koltai glede financijskih ponuda koje je dobio nakon dodjeljivanja Nobela priznatom piscu.

Produkcija obuhvaća oko 150 glumaca i za snimanje je bilo predviđeno oko 70 dana u Budimpešti i okolici, a premijera se očekuje ujesen 2004. godine u Mađarskoj.

(Hina) xdš ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara