Preko 2.000 zaraženih kolerom u Papui Novoj Gvineji

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


ZARAZA kolere u Papui Novoj Gvineji proširila se na 2.000 ljudi, rekao je jedan predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije. Upozorio je i da zbog slabih sanitarnih sustava u zemlji nije lako kontrolirati širenje bolesti.

Prva zaraza kolere u zadnjih 50 godina u Papui Novoj Gvineji izbila je prošlog lipnja, na sjeveru zemlje u provinciji Morobe. Tijekom samo nekoliko mjeseci proširila se na sjevernu obalu zemlje, rekao je predstavnik SZO-a Eigil Sorensen.

"U tri provincije imamo prenošenje zaraze, a u ovom trenutku zaraza se polako širi, tako da sada imamo preko 2.000 potvrđenih slučajeva", rekao je Sorensen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala smrtnost, ali postoji opasnost epidemije

Broj smrti je zasad manji od 50, ali zaraza se zbog lošeg sanitarnog sustava i sustava dostave vode sve više širi među populacijom, posebno kad zaraženi ljudi putuju.

"Problem je u tome što se zaraza širi na nova područja, tako da ne možemo reći da je lokalizirana, najviše zato što je sanitarni sustav i sustav dostave vode u zemlji loš", dodao je Sorensen. Dodao je kako bi vlasti morale učiniti više da poprave te probleme, jer će zaraza uskoro preći u epidemiju.

Kolera je bolest koja se uglavnom prenosi vodom, ali može se prenositi i hranom koja je bila u kontaktu s kanalizacijom. Bolest uzrokuje teško povraćanje i dijareju, što dovodi do dehidracije, a ako se ne liječi na vrijeme može biti smrtonosna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara