Preko tri stotine srpskih državljana na Interpolovim tjeralicama

Preko tri stotine srpskih državljana na Interpolovim tjeralicama

VIŠE od tri stotine srpskih državljana nalazi se na Interpolovoj tjeralici, koja važi u velikoj većini država svijeta odnosno u njih 186, javlja srpski dnevnik Blic.

Rusija najviše skriva srpske bjegunce

Raspisivanje tjeralice ne znači nužno i obvezno uhićenje i izručenje bjegunaca, što je pokazao nedavni slučaj Stanka Subotića Caneta, koji je prije četiri mjeseca u Moskvi lišen slobode, nakon čega je pušten na zbog navodne zastare u vezi šverca cigareta, za koje je optužen u Srbiji.

Rusija je isto tako imala ključnu ulogu u izbjegavanju kaznene odgovornosti Mirjane Marković i Marka Miloševića. Kako su Miloševići bližnji uspješno ishodili ruski azil, međunarodna je tjeralica prestala vrijediti.

Slična je situacija i s ruskim imigrantom Bogoljubom Karićem, koji je iz Srbije pobjegao još 2006. godine i to  zbog istrage o malverzacijama u "Mobtelu" teških 70 milijuna dolara. Od tada se Karić krije negdje u Rusiji.

Za navedenim svjetskim bjeguncima ne postoji organizirana potjera, tek su njihova imena na Interpolovoj listi, dok se samo uhićenje treba obaviti policijske snage zemlje u kojoj se zateknu.
Ipak, sve ovisi o politici i važećih zakona zemlje u kojoj se bjegunci nalaze.

Još uvijek nisu pronađeni sudionici atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od navedene četvorice bjegunaca, srpski MUP intenzivno traži petoricu pripadnika zemunskog klana: Milan Jurišić, Vladimir Milisavljević, Miloš Simović, Sretko Kalinić i Ninoslav Konstantinović upleteni su u ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine pa su od tada u bijegu. Iako postoje naznake da "klanovci" često posjećuju Beograd, policijska je potraga i dalje bezuspješna.

Traži se i Zvezdan Terzić, bivši predsjednik Nogometnog saveza Srbije

Posljednji bjegunac za kojim je izdana tjeralica je Zvezdan Terzić, bivši predsjednik Nogometnog saveza Srbije, kojemu se na teret stavlja pronevjera 1,1 milijuna njemačkih maraka. Tu je svotu Terzić utržio kad je 1998. izvršen nogometni transfer Vanje Grubača u Hamburg. Zemlju je napustio krajem siječnja ove godine, kad se počelo naveliko pričati da bi mogao biti uhićen. Nije sigurno gdje se točno smjestio. Neki tragovi govore da se sakrio u susjednoj Crnoj Gori.

Bijeg srpskog studenta iz Amerike poremetio odnose između Washingtona i Beograda

Osoba koja je zasigurno najviše "proslavila" Srbiju u proteklih nekoliko mjeseci je Miladin Kovačević. Riječ je o srpskom studentu u Americi koji je pretukao svojeg kolegu sa sveučilišta u Binghamtonu. Kovačevića je sud u New Yorku pustio uz jamčevinu od 10 tisuća dolara, a oduzeta mu je i putovnica. 

Novu putovnicu mu je protupropisno izdao srpski vicekonzul u New Yorku, nakon čega je Kovačević pobjegao iz SAD-a. Zbog njegova ponašanja i zakona koji ne predviđaju izručenje srpskih državljana, slučaj Kovačević je izazvao tenzije na relaciji Washington - Beograd, koje će vjerojatno rezultirati ukidanjem američke pomoći.

Ig.M.
Foto: Interpol

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara