Premijer ciparskih Turaka proglasio izbornu pobjedu

Premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat proglasio je pobjedu na nedjeljnim općim izborima, obećavši da će raditi na ujedinjenju Cipra i jačanju veza s Europskom unijom.

Prema neslužbenim rezultatima izbora, njegova Republikanska turska stranka (CTP) osvojila je oko polovice mjesta u parlamentu od ukupno 50.

Analitičari očekuju da će Talat oformiti koaliciju s malom Demokratskom strankom Serdara Denktasha, kao i u prošlom sazivu.

Glavna oporbena stranka, Stranka nacionalnog jedinstva (UBP), koja se protivila UN-ovu planu za ujedinjenje otoka na prošlogodišnjem referendumu, trebala bi dobiti oko 18 mjesta. UN-ov plan propao je zbog ciparskih Grka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovaj rezultat dokaz je da ciparski Turci podržavaju ujedinjenje Cipra i članstvo u EU-u", rekao je Talat novinarima. U prošlom sazivu parlamenta imao je 18 mjesta.

Europska komisija pozdravila je rezultate izbora, ocijenivši da oni dokazuju "jasnu želju ciparskih Turaka da nastave pripreme za punu integraciju u Europsku uniju". "Rezultati također dokazuju da su ciparski Turci predani ujedinjenju Cipra", objavila je Europska komisija.

U želji da nagradi Talatovu politiku, EU je prošlog tjedna ublažio neka trgovinska ograničenja turskom dijelu Cipra.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara