Premijer Račan potvrdio da će se izbori održati 23. studenoga

Premijer Račan potvrdio da će se izbori održati 23. studenoga

HRVATSKI premijer Ivica Račan potvrdio je danas da će se parlamentarni izbori održati 23. studenoga.

Predložit ćemo predsjedniku Republike da izbore raspiše za 23. studenoga, rekao je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Premijer je rekao kako se vladajuća koalicija na današnjem sastanku suglasila da izbori budu 23. studenoga.

Za mnoge neće biti iznenađenja jer smo više mjeseci govorili da će izbori biti u drugoj plovici studenoga, rekao je premijer.

Izvijestio je da će ovaj tjedan u Vladi završiti zakonodavni posao vezan za približavanje Hrvatske EU i da će posljednje zakone u vezi s tim Vlada uputiti u saborsku proceduru.

Do 9. listopada planiramo završiti odgovore na Upitnik EU, kako bi te odgovore 9. listopada odnio u Bruxelles, rekao je.

Dodao je kako očekuje da bi Sabor obiman dnevni red (na kojem je više od 90 točaka) mogao završiti do 15. listopada, ili dan, dva kasnije.

Izvijestio je da su čelnici koalicije danas ocijenili da se posao oko približavanja Hrvatske EU odvija kvalitetno i po planu.

Potvrdio je da će Hrvatski sabor prije raspuštanja raspraviti vladin prijedlog o gospodarskom pojasu u Jadranu.

Kad će to točno biti, te da li će Vlada izići s prijedlogom o proširenju gospodarskog pojasa, ekološke ili ribolovne zone, Račan nije precizirao, napominjući da će to ovisiti o više elemenata.

Konkretno, ovisi to o konzultacijama koje se vode s EU, sastanku u Bruxellesu ..., procjenama kako proširiti jurisdikciju na Jadranu u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, a da se ne ugrozi strateški interes ulaska u EU, rekao je.

Ponovio je spremnost Hrvatske da o gospodarskom pojasu razgovara sa susjedima, ali i da ne pristaje na ultimatume i hladnoratovski odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer je odgovarajući na novinarske upite rekao da prvi put čuje da je postojala ideja da njegova supruga, Dijana Pleština, bude veleposlanica pri UNICEF-u i da je iz te međunarodne organizacije došla odbijenica za takav prijedlog.

"Prvi put čujem da je postojala takva ideja i da je došla odbijenica na ideju koja nije ni postojala", izjavio je.

Takve je konstrukcije stavio u kontekst tema o "prljavoj predizbornoj kampanji. U ovakvoj kampanji svašta je moguće, pa i ovakve konstrukcije", rekao je.

Rekao je da Pleština radi dobar posao i istaknuo da se upravo vratila iz Tajlanda gdje je dobro predstavljala Hrvatsku na Otavskoj konferenciji o razminiranju.

"Sve ostalo su špekulacije", izjavio je Račan, dodajući kako bi volio da i supruge drugih uvaženih političara bez ikakve naknade djeluju humanitarno.

Današnja "Slobodna Dalmacija" u članku pod naslovom "UNICEF odbio imenovati Dijanu Pleštinu za svoju veleposlanicu" navodi da je

"Misija RH pri UN-u u New Yorku prije pola godine lobirala za imenovanje Račanove supruge za veleposlanicu UNICEF-a. Međutim, početkom ljeta stigla je odbijenica", piše list.

Račan je odbacio optužbe predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da aktualna vlast prisluškuje oporbene čelnike i novinare, ustvrdivši da Sanader govori svašta.

"Gospodin Sanader govori svašta i za to što govori nema nikakvih dokaza i argumenata. Prljava kampanja započeta je od strane HDZ-a i Sanadera", izjavio je.

Ivo Sanader ustvrdio je danas da ni nakon godinu dana nije ustrojeno tijelo za civilni nadzor nad radom tajnih službi, te da "aktualna vlast prisluškuje njega, novinare, medijske kuće pa i neke članove vladajuće koalicije".

Račan je rekao kako je očito da Sanader govori po sjećanju, o onome što je njegova stranka obilato koristila dok je bila na vlasti.

"Ne može govoriti da se to radi danas, štošta smo normalizirali, stavili pod kontrolu, pa to što je bilo moguće prije četiri godine nije moguće danas", rekao je Račan zamoljen da komentira Sanaderove tvrdnje.

"Stranka koja nema uvjerljive izborne argumente, nešto novo što mi već ne radimo, a ambicije su velike, nastavlja blefirati i voditi prljavu kampanju 10-ak tjedana prije izbora", ustvrdio je Račan i izrazio nadu da "povratak na takvu vrstu strasti, mržnje, hrvatski građani neće prihvatiti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara