Premijer Račan pozvao oporbu na konsenzus o i priključenju EU

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan pozvao je večeras oporbu da se pridruži vlasti u zajedničkom naporu da se učini sve što je potrebno da se Hrvatska što prije priključi Europskoj uniji.

Riječ je o potrebnom konsenzusu o tome pitanju, izjavio je Račan nakon sastanka predsjednika vladajuće koalicije.

Najavio je kako očekuje da će se idućih dana sastati predstavnici koalicijskih i oporbenih stranaka.

Premijer je najavio da će se u četvrtak pred Vladom naći Nacionalni program Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji - 2003., koji je u skladu s planom provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Koalicija predlaže oporbi da predmet konsenzusa bude zajednički dokument koji će donijeti Hrvatski sabor te datum podnošenja molbe za status kandidata za punopravno članstvo EU-a, rekao je Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o nadnevku, ocijenio da se neće puno odstupiti od najavljena roka - 15. siječnja 2003.

Vjerujem da neće biti zastoja u podnošenju molbe, u idućih mjesec, mjesec i pol dana uporno ćemo raditi da uvjerimo prijatelje u Europi da je ta molba dobra i da treba biti prihvaćena, naglasio je premijer.

Ocijenio je da se SSP dobro provodi i da su određeni zastoji ispravljeni. Račan kaže da su politički uvjeti u Nacionalnom programu posebno važni - od suradnje s Haagom preko povratka izbjeglica do prava nacionalnih manjina te reforme pravosuđa i državne uprave.

Očekujemo kako će odgovori na ta pitanja biti takva da bude jasno da Hrvatska i tu ispunjava svoje obveze, istaknuo je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara