Premijer Račan sutra na potpisivanju ugovora o riječkom prometnom pravcu

PREDSTAVNICI Republike Hrvatske i Svjetske banke sutra će u Rijeci potpisati ugovor o jamstvu za projekt Riječkog prometnog pravca u čijem će financiranju sa 155 milijuna dolara zajma sudjelovati Svjetska banka.

Potpisivanju tog ugovora bit će nazočan i premijer Ivica Račan, a u ime Svjetske banke ugovor će potpisati direktor regionalnog ureda Svjetske banke za srednju i istočnu Europu Andrew N. Vorkink, dok će ga s hrvatske strane potpisati ministar financija Mato Crkvenac, te čelnici triju institucija kojima su sredstva zajma i namijenjena.

Naime, od ukupno 155 milijuna dolara zajma Lučkoj upravi Rijeka usmjerit će se iznos od 54,6 milijuna dolara zajma, Hrvatskim autocestama 17,1 milijun, te Hrvatskim cestama 83,3 milijuna dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstvima zajma financirala bi se izgradnja novih lučkih terminala, trgovačkoj bi se luci osigurala zamjena na novom terminalu na zapadnom dijelu luke, izgradila bi se moderna putnička luka i niz drugih komercijalnih, turističkih i nautičkih sadržaja, izgradile bi se spojne ceste do kontejnerskog terminala, te dio istočne riječke zaobilaznice.

Zajam Svjetske banke za projekt Riječkog prometnog pravca bio bi na 15 godina, uz poček od pet godina.

Sam projekt ukupno je vrijedan 264 milijuna dolara, a u idućih nekoliko godina, do očekivanog završetka projekta 2009. godine iz proračuna bi za njega trebalo osigurati još 320 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara