Premijer Račan u Zadru razgovarao sa županom i nadbiskupima

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan, koji je danas u posjetu Zadarskoj županiji, i zadarski župan Šime Prtenjača ocijenili su da Zadar ima jednistvene razvojne potencijale.

Račan je danas u Zadru razgovarao sa zadarskim županom i saborskim zastupnicima iz Županije, a nakon toga se sastao i s nadbiskupima msgr. Ivanom Prenđom i msgr. Marjanom Oblakom, s kojima je razgovarao o posjetu Svetoga Oca Zadru, o iračkoj krizi i približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

´Zadar ima jedinstvene uvjete razvoja, a s određenim investicijskim projektima, kada oni budu završeni, bit će stjecište svih oblika prometa i prometnog povezivanja, cestovnog, zračnog i pomorskog. Nakon završetka autoceste, zatim spojne prometnice od Zadra do čvorišta Zadar II. na autocesti i trajektne luke, moći će se reći da je Zadar osigurao dobar gospodarski i turistički razvoj´, rekao je Račan nakon sastanka sa županom Prtenjačom.

Sastanku su bili nazočni ministar obnove, javnih radova i graditeljstva Radimir Čačić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ministar pomorstva prometa i veza Ronald Žuvanić i dr.

Po riječima premijera Račana, na sastanku je bilo riječi o nastavku suradnje Vlade i ministarstava sa Zadarskom županijom o aktiviranju poljoprivrednih resursa u Zadarskoj županiji.

Ovdje je 42.000 hektara poljoprivrednih površina, no najvećim dijelom su neiskorištene, rekao je Račan. Bilo je riječi, istaknuo je on, i o stavljanju u funkciju određenih vojnih objekata.

´Zadar na dobar i agresivan način radi na ostvarivanju svojih razvojnih resursa´, rekao je Račan i izrazio je zadovoljstvo što se na današnjem radnom sastanku u Zadarskoj županiji osjećao, kako je rekao, kao na tipičnoj sjednici Vlade. ´Bilo bi kažnjivo sve ove perspektive koje ima Zadar ne iskoristiti´, zaključio je.

Župan Šime Prtenjača ocijenio je da Zadar i Zadarska županija agresivnije od drugih rade na ostvarivanju svojih potencijala, i to zato što, po njegovu mišljenju, Zadarska županija ima potencijale kao rijetko koja.

Prtenjača je dodao da je u Zadarskoj županiji 41.000 zaposlenih, no mahom u trgovini, te da se nameće potreba postupnog mijenjanja strukture gospodarstva.

Premijera Račan se zatim sastao sa zadarskim nadbiskupom msgr. Ivanom Prenđom i nadbiskupom u miru msgr. Marijanom Oblakom.

Nakon sastanka msgr. Prenđa zahvalio je premijeru na potpori koju Vlada pruža Zadarskoj nadbiskupiji u pripremi dočeka Svetog Oca u Zadru.

Ne bismo to mogli organizirati bez potpore Vlade, rekao je nadbiskup Prenđa.

Crkva podržava napore Vlade na putu Hrvatske u EU. Mislimo da je to dobro zauzimanje za budućnost Hrvatske, rekao je msgr. Prenđa.

On je ponovio stajalište Svetoga Oca o iračkoj krizi naglašavajući potrebu da se sačuva mir i da se problemi rješavaju mirnim putem.

Zahvalivši nadbiskupu, premijer Račan je rekao: ´Drago mi je da imamo potporu crkve, za dvije javne trase kojima kročimo. Jedna trasa je autocesta, a druga trasa vodi prema Bruxellesu i EU-u. Dobro je da sve snage ove zemlje podupiru ta dva povijesna projekta´.

Znamo, nastavio je on, da naš narod koji zna što je rat, ne želi rat, ali istodobno znamo da je i terorizam moderno zlo.

Premijer Račan rekao je na kraju da je osjetio razumijevanje nadbiskupa Prenđe za politiku koju nije lako voditi u maloj zemlji kao što je Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara