Premijer Sanader i sindikalni čelnici suglasni oko ključnih društvenih ciljeva

PREMIJER Ivo Sanader i čelnici sindikalnih središnjica na današnjem su se sastanku usuglasili oko ključnih društvenih ciljeva te se dogovorili da će voditi socijalni dijalog o svim važnim pitanjima.

"Usuglasili smo se da među nama nema razlika oko ključnih društvenih ciljeva", rekao je Sanader nakon sastanka dodavši da nema razloga za napetost između Vlade i sindikata.

Na prvom sastanku Sanadera s predsjednicima šest središnjica sudjelovali su potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministar financija Ivan Šuker i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić.

Sanader je obećao da će pružiti punu podršku socijalnom partnerstvu jer je to ključna pretpostavka za socijalni napredak, te najavio da će Vladin Ured za socijalno partnerstvo nastaviti s radom.

Obećao je također da će razgovori sa sindikatima biti češći nego za bivše Vlade, a bude li trebalo riješiti neki gorući problem mogući su i ad hoc sastanci.

Na sastanku je dogovoreno da će se prva sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u novom sastavu održati prije sjednice Hrvatskog sabora koja je najavljena za kraj siječnja.

Sanader je ponovio da Vlada ne odustaje od smanjivanja stope PDV-a s 22 posto na 20 posto, te pozvao trgovce da cijene smanje za još dva posto, dakle ukupno četiri posto.

Vlada je izašla s prijedlozima smanjenog PDV-a, uvođenja trogodišnjeg dopusta za majke s troje i više djece i ukidanjem radne obveze za liječnike jer su to HDZ-ova predizborna jamstva, no svakako je zainteresirana za mišljenje sindikata pa će se o tome, obećao je Sanader, razgovarati prije upućivanja u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zainteresirani smo za sve sindikalne prijedloge vezane za rješavanje ključnih problema i tu ćemo biti otvoreni, rekao je.

Kao prioritetne Vladine ciljeve Sanader je naveo rast zaposlenosti i standarda svih građana, a dodao je da će Vlada pokrenuti niz mjera za reformu pravosuđa, školstva i obrazovanja, a prije svega će se boriti protiv sive ekonomije.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Matice sindikata javnih službi, Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO, izrazili su zadovoljstvo razgovorom.

"Današnja razina komunikacije jamstvo je socijalnog dijaloga", rekla je v.d. predsjednice SSSH Vesna Dejanović.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever, koji trenutno predsjedava GSV-om, posebno je zadovoljan dogovorom da će GSV održati sjednicu već idućega tjedna.

Čelnik Matice Dalimir Kuba rekao je kako je dobio pozitivan odgovor na pitanje o provedbi reforme znanosti i obrazovanja, kao i da će biti otvoreno pitanje decentralizacije financiranja obrazovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara