Premijer Sanader krajem sljedećeg tjedna u posjetu Jordanu

Hrvatski premijer Ivo Sanader otputovat će krajem idućeg tjedna u posjet Jordanu, a u njegovoj pratnji bit će i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika, saznaje se u četvrtak iz Banskih dvora.

Sanader će u Jordanu boraviti od 19. do 21. veljače, a u njegovoj će pratnji biti i nekoliko ministara te izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore.

Vanjsko-trgovinska razmjena dviju zemalja sada je vrlo skromna i ima dosta prostora da ju se poveća, tumače u Banskim dvorima razloge zbog kojih i hrvatski gospodarstvenici putuju u Jordan.

Predsjednik hrvatske Vlade u Jordanu će razgovarati sa svojim domaćinom, jordanskim premijerom Faisalom al-Fayezom, te s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Jordanski premijer al-Fayez boravio je u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj zajedno s brojnim izaslanstvom jordanskih poslovnih ljudi u kolovozu prošle godine. Tijekom posjeta razgovarao je s visokim hrvatskim dužnosnicima o daljnjem razvoju odnosa između Hrvatske i Jordana, a tada je iskazan i obostrani interes da upravo Jordan bude odskočna daska za plasiranje hrvatskih proizvoda u treće zemlje, posebice na Bliskom istoku.

Al-Fayez i Sanader na svom su sastanku u Zagrebu razmatrali promicanje odnosa između dviju zemalja, posebice na području trgovine i gospodarstva. Nakon susreta dvojica su premijera održala zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su rekli da Hrvatska nudi Jordanu ulaz na tržište srednje, no također istočne i zapadne Europe kroz luku Rijeka, te da postoji i inicijativa da luke Rijeka i Akaba potpišu sporazum o suradnji.

To je jedan od niza mogućih projekata u interesu obiju zemalja kojima bi se produbila i poboljšala gospodarska suradnja, a koji će dobiti punu potporu i poticaj Vlade, rekao je tada premijer Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu prošlogodišnjeg posjeta jordanskog premijera, Vlada RH i vlada Hašemitske Kraljevine Jordan potpisale su Ugovor o suradnji na području znanosti i tehnologije.

Hrvatska i Jordan također su potpisali Protokol o osnivanju hrvatsko-jordanskog poslovnog vijeća. Cilj protokola, na koji su svoje potpise stavili predsjednik HGK Nadan Vidošević i predsjednik Jordanske trgovinske komore Haydar Murad u nazočnosti premijera dviju zemalja, jest omogućiti promicanje i širenje gospodarske suradnje.

Zadaća Vijeća je podupirati uspostavu izravnih veza između jordanskih i hrvatskih organizacija i tvrtki, pružanje pomoći u njihovim aktivnostima i olakšavanje razvoja bilateralnih odnosa, odnosno suradnje na području trgovine, industrije i ulaganja, rekao je Vidošević.

U Jordanu bi tijekom Sanaderova boravka trebao biti održan novi susret gospodarstvenika obiju zemalja, a Banski dvori na tom sastanku očekuju i konkretizaciju poslovnih dogovora.

Hrvatska i Jordan u posljednjih su godinu dana intenzivirali svoje odnose. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u ožujku prošle godine, u pratnji hrvatskih gospodarstvenika, posjetio Jordan, a u Hrvatskoj je u svibnju boravio jordanski kralj Abdulah II.

(Hina) xkga ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara