Premijer Sanader o danu predsjedničkih izbora

Za nekoliko dana znat će se hoće li hrvatski građani predsjednika države birati u utorak, 21. prosinca, dakle na radni dan, ili u nedjelju, 19. prosinca.

Naime, premijer Ivo Sanader izjavio je danas novinarima da je Vlada zamolila predsjednika Vrhovnog suda i državnog izbornog povjerenstva Ivicu Crnića i predsjednika Hrvatskog sabora inače vrsnog poznavatelja Ustava i zakona Vladimira Šeksa da još jednom vide postoji li mogućnost da se izbori ipak održe u nedjelju 19. prosinca.

Sanader je priznao da ni Vlada nije zadovoljna što dan predsjedničkih izbora pada u utorak dakle u radni dan, ali i napomenuo da o tome ne odlučuje Vlada nego hrvatski Ustav.

Premijer je pri tome potvrdio da će inicirati izmjene Ustava kako bi se zajamčilo da se predsjednički izbori održavaju svakih pet godina u studenom ili prosincu ovisno o dogovoru i uvijek nedjeljom.

Za te će izmjene, rekao je, tražiti konsenzus političkih, ali i gospodarskih čimbenika.

Naime, poslodavci su već upozorili da bi mogli imati velike financijske gubitke dogodi li se da se predsjednički izbori održe u dva kruga jer će to značiti gubitak dva radna dana odnosno u brojkama izraženo više od milijardu kuna.

Kao jedna od opcija kojom bi se to moglo izbjeći novinari su spomenuli i ostavku aktualnog predsjednika države Stjepana Mesića, a što premijer nije komentirao.

Poznavatelji Ustava neslužbeno tumače da bi Mesić mogao ostavku podnijeti prije nego mu formalno istekne mandat, a u tom bi se slučaju izbori mogli raspisati odmah i u neradni dan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesićevom ostavkom dužnost predsjednika države po Ustavu bi preuzeo predsjednik Hrvatskog sabora.

Takva mogućnost već je prakticirana u vrijeme smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pa je predsjedničku dužnost nekoliko dana obnašao tadašnji predsjednik Sabora Vlatko Pavletić.

Stjepan Mesić predsjedničku je prisegu dao 18. veljače 2000. nakon što su održana dva izborna kruga - 24. siječnja i 8. veljače.

Po Ustavu, izbori za predsjednika države održavaju se najmanje 30, a najduže 60 dana prije isteka predsjednikova mandata. U slučaju da predsjednik dade ostavku, izbori za novog predsjednika moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika države.

Premijer Ivo Sanader najavio je da će kad se krene u izmjene Ustava tražiti i da se u njega vrate Bošnjaci. To je moje obećanje Bošnjacima podsjetio je Sanader koji nije govorio o ostalim izmjenama.

U izmjene Ustava po Sanaderovoj najavi krenut će se tek nakon predsjedničkih izbora po svoj prilici u prvim mjesecima iduće godine.

(Hina) xum/xsšh yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara