Premijer Sanader o otkupu zemljišta na Bleiburgu i Zakonu o sigurnosti u prometu

PREDSJEDNIK Vlade i HDZ-a Ivo Sanader danas je na zamolbu hrvatskih novinara, komentirajući medijske reakcije u Austriji na Vladinu odluku o otkupu zemljišta na Bleiburgu oko spomenika bleiburškim žrtvama, izjavio da se po onome što je pročitao očito radi o nesporazumu.

"Austrijski mediji nisu dobro razumjeli Vladinu odluku", rekao je Sanader novinarima na današnjem skupu "Ljeto na Jarunu s HDZ-om".

Podsjetio je da je Vlada Klubu povratnika dodijelila novac za otkup zemljišta u Bleiburgu koje će se urediti uz sadašnje, a spomen-ploča postaviti na vidljivije mjesto.

"Smatram da u tome nema ništa prijeporno i ne vidim zašto su se uznemirili duhovi u Austriji, osim činjenice što možda nisu razumjeli o čemu je riječ, jer tamo već postoji spomenik za koji oni znaju", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljen da komentira inicijative za promjenu odredbe o 0,00 promila alkohola u krvi vozača u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Sanader je rekao kako nije još vidio niti jednu takvu inicijativu te da će ju komentirati kad ju vidi. Dodao je kako Vlada stalno zaprima pisma roditelja koji čestitaju i traže da se zadrži nulta dopuštenost alkohola u krvi vozača.

Mislim da su statistike pokazale da je u srpnju i kolovozu naprosto prepolovljen broj poginulih u prometnim nesrećama u usporedbi s lipnjem prije donošenja Zakona i sa srpnjem i kolovozom prošle godine. Prema tome, statistike pokazuju da smo u pravu i ako smo tim zakonom spasili i jedan ljudski život, isplatilo ga se donijeti, istaknuo je premijer Sanader.

Svi skupa moramo ponekad podnijeti malu žrtvu, jer Zakon nije protiv pića, nego protiv pijanih vozača, odnosno da se ne pije kad se vozi i da se ne izazivaju nesreće.

Pratit ćemo i dalje statistike i ako se trend iz srpnja i kolovoza ustali, možemo razmišljati o mogućoj izmjeni Zakona, zaključio je Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara