Premijer Sanader primio apostolskog nuncija Lozana

Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je danas apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj msgr. Francisca Javiera Lozana, a razgovarali su o vanjskopolitičkim temama.?

Nakon sastanka premijer Sanader izjavio je novinarima da su razmotrili neke važne vanjskopolitičke teme te da je nuncija izvijestio o planovima hrvatske Vlade u pogledu pristupa Hrvatske Europskoj uniji. Također sam ga informirao o razgovorima koje sam imao prošlog tjedna s visokim europskim državnicima i dužnosnicima. Zamolio sam ga za pomoć Svete Stolice koja ima veliku tradiciju i njezine diplomacije koja nam zasigurno može pomoći u nastojanjima ispunjavanja tih ciljeva, rekao je Sanader.

Također sam rekao da je Hrvatska apsolutno zainteresirana za potpunu i trajnu političku stabilnost u svom susjedstvu i ovom dijelu Europe te da želimo raditi istodobno na oba procesa koji se međusobno ne isključuju. Put prema Europskoj uniji i NATO-u i pomoć međunarodnoj zajednici u postizanju trajne političke stabilnosti u našem susjedstvu su međusobno povezani procesi i međusobno utječu jedan na drugi, istaknuo je premijer.

Sanader je zahvalio nunciju Lozanu na pomoći pri organiziranju nedavnog posjeta hrvatskog državnog izaslanstva papi Ivanu Pavlu II, državnom tajniku Angelu Sodanu i tajniku za odnose s državama Giovanniju Lajoli.

Premijer također zahvaljuje Svetoj Stolici što je u Hrvatsku poslala jednog od svojih najiskusnijih diplomata što dokazuje da iznimno cijeni Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apostolski nuncij Lozano izrazio je zadovoljstvo prvim službenim susretom s hrvatskim premijerom kojom prigodom su razgovarali o pogledima Svete Stolice i Hrvatske na mnoga pitanja uključujući i stabilnost u zemlji, hrvatskom putu integracije u Europsku uniju, potpori vlade nacionalnim manjinama i stabilizaciji cijele regije.

Premijer je zahvalio na nedavnoj posjeti Svetoj Stolici koja je pokazala prioritete njegove vlade, rekao je Lozano. Dodao je da je stigao u Hrvatsku prije tri mjeseca i osvjedočio se promjenama u zemlji i u susretima s predsjednikom Republike, premijerom, ministrom vanjskih poslova i drugim predstavnicima vlasti, da su potpuno spremni služiti na putu demokraciji u Hrvatskoj i njezinu razvoju te biti servis svih građana u cijeloj zemlji, posebice nezaposlenima, potrebitima i drugim.

Odnose Hrvatske i Svete Stolice Lozano je ocijenio vrlo dobrima izrazivši uvjerenje da će u budućnosti biti i još bolji.

(Hina) dm az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara