Premijer Sanader priznao zašto nije bio u Sinju, Mehun u problemima

Premijer Sanader priznao zašto nije bio u Sinju, Mehun u problemima

RIJEŠENA je enigma oko nedolaska premijera Ive Sanadera i predsjednika Sabora Luke Bebića na ovogodišnju 293. sinjsku alku, a za sve je kriva "centralna fotelja" u počasnoj loži. Naime, sinjski protokol središnje mjesto u loži namijenio je izaslaniku predsjednika Stjepana Mesića, generalu Mladenu Kruljcu. Prema tom rasporedu, ispod njega trebali su se nalaziti premijer i predsjednik Sabora.

Tko je centralna figura?

Jučerašnju neslužbenu vijest, danas je potvrdio i premijer Sanader koji je službeno potvrdio kako je ostao na Šolti kada je čuo za protokol.

"Postoji državni protokol i to je nešto što se mora poštovati. U Sinju sam bio već 10 puta, alkarima sam čestitao, a neka gospoda iz Alkarskog viteškog društva su prespavala određena pravila", rekao je Sanader pred hrvatskim novinarima, dodajući kako nema nigdje u svijetu da se izaslanik predsjednika države stavlja na više mjesto ispred predsjednika Sabora i Vlade.

Glasnogovornik Mehun u problemima?

Podsjetimo, predsjednik Mesić je već ranije najavio kako neće biti u Sinju, zbog puta u Mongoliju te je najavio svog izaslanika. Slijedom toga Sanader se nadao kako će on biti centralna osoba na sinjskoj svečanosti, a ne Mesićev izaslanik, međutim Viteško alkarsko društvo bilo je mišljenja kako je izaslanik predsjednika države još uvijek veća figura od premijera i šefa Sabora.

Priznanje premijera Sanadera otvorilo je još jednu aferu vezanu za sinjsku alku, budući je razvidno da glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije rekao pravu  istinu kada su ga pitali o premijeru.

Naime, Mehun je jučer ponudio nemušto obrazloženje nedolaska Sanadera i Bebića riječima kako se posjet otoku Šolti odužio. Budući da je u to bilo teško povjerovati, pojavila se neslužbena informacija kako je zapravo Sanaderu na putu prema Sinju pozlilo te da je lošeg zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriva percepcija u najvišoj osobi

Takve špekulacije brzo su odstranjene jer je ministar zdravstva promptno izašao pred novinare i hrvatsku javnost s ekskluzivnom viješću kako je Sanader zapravo najzdravija osoba u Hrvata.

Također, neki mediji već su bili izašli s informacijom kako se premijer Sanader bojao susreta s osuđenim hrvatskim teroristom Zvonkom Bušićem te zbog toga nije htio doći u Sinj. Na koncu dana, nakon što je svečanost završila, iz Vlade je procurila neslužbena informacija kako je došlo do sukoba državnog protokola i Viteškog alkarskog društva, a kriva je sinjska percepcija o tome tko je najviši politički uzvanik na alkarskoj priredbi.

Ministrima nije ništa smetalo

Sanaderova i Bebića taština, nije smetala  potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu kao i  ministrima Boži Biškupiću, Branku Vukeliću, Božidaru Kalmeti te Darku Milinoviću kao i Gordanu Jandrokoviću koji su bili nazočni sinjskoj svečanosti.

O detaljima skandala, premijer Sanader obećao je pričati kada se Mesić vrati sa službene turneje po Aziji.

I.Ć.
Foto:alka.hr,Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara