Premijer Sanader putuje u subotu na regionalni sastanak u Albaniju

HRVATSKI premijer Ivo Sanader putuje u subotu u Albaniju na sastanak predsjednika država i vlada regije, doznaje se iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Susretu u Tirani prisustvovat će albanski premijer Fatos Nano, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i novi makedonski premijer Hari Kostov.

Visoki dužnosnici zemalja jugoistočne Europe trebali bi na uobičajenom radnom sastanku raspravljati o regionalnoj suradnji, stanju na jugoistoku kontinenta i euroatlanskim integracijama.

U nedjelju, 6. lipnja, predviđen je neslužbeni dio susreta u Draču na albanskoj obali Jadranskog mora, gdje bi se regionalnim čelnicima trebao pridružiti albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviši hrvatski dužnosnici ističu da je regionalna suradnja, uz euroatlanske integracije, jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske.

Premijer Sanader je nekoliko puta istaknuo da bi hrvatski uspjeh u što bržem integriranju u EU mogao biti pozitivan poticaj za zemlje jugoistočne Europe, te bi omogućio stabilizaciju regije kao svojevrsna "priča o uspjehu".

Sanader je također ocijenio da približavanje EU-u i NATO-u povećava odgovornost Hrvatske za širenje stabilnosti i dobrosusjedstva te ustvrdio da je tu odgovornost Vlada spremna preuzeti, jer se tako "najbolje pridonosi raskidu s neizvjesnošću iz prošlosti".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara