PREMIJER ŠRI LANKE UPOZORAVA DA BI U ZEMLJI MOGAO ZAVLADATI KAOS

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe u utorak je kazao kako bi smjenjivanje trojice ministara te prekid rada parlamenta, što je odredila predsjednica Chandrika Kumaratunga, moglo zemlju odvesti u kaos.

U objavljenom priopćenju Wickremesinghe, koji boravi u službenom posjetu Washingtonu, rekao je kako neće dopustiti da potezi predsjednice "unište mirovni proces i gospodarstvo".

Novi razvoj događaja na Šri Lanki pogoršao je i inače napete odnose između predsjednice i premijera, te pokazao kako Kumaratunga ne želi podržati napore vlade da se okonča dvadesetogodišnji rat s tamilskim pobunjenicima.

Objavljujući smjenu trojice ministara, koje je imenovao Wickremesinghe, predsjednica je objavila: "Ovaj korak je poduzet nakon dugog razmišljanja kako bi se spriječilo daljnje pogoršavanje sigurnosne situacije u zemlji". Kumaratunga je također donijela i odluku kojom se na dva tjedna obustavlja rad parlamenta.

Wickremesinghe, koji bi se tijekom dana trebao sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, kazao je da je odlučan u namjeri postizanja mira s Tamilskim tigrovima.

"Obećajem narodu da ova vlada neće dopustiti da očajnički i neodgovorni pokušaji unište mirovni proces i gospodarski prosperitet", stoji u njegovu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na internet stranici Tamilskih tigrova objavljeno je da je akcija koju je poduzela predsjednica Šri Lanke "uništila" šanse za mirom u zemlji, dodajući da je status dvadesetomjesečnog prekida vatre postao neizvjestan.

Analitičari smatraju da bi posljednji potezi Kumaratunge mogli dovesti do novih izbora te zahtjeva za njezinim razrješenjem.

"Ona ima kontrolu nad medijima, policijom i vojskom - savršena situacija za izbore", kazao je jedan zapadnjački diplomat.

Kumaratunga je izabrana na izborima odvojenim od onih za parlament ili premijera i prema ustavu ima velike ovlasti.(Hina) nab br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara