PREMIJERA "NEVJESTE OD VJETRA" 11. SVIBNJA U HNK

Predstava "Nevjesta od vjetra" Slobodana Šnajdera, u režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban, premijerno će biti izvedena u nedjelju, 11. svibnja, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

"Nevjesta od vjetra" napisana je na temelju potresne biografije hrvatske glumice Gemme Boić za koju se malo zna u našoj sredini, rekla je Ivica Boban na današnjoj konferenciji za novinare.

Gemma Boić je u burno i dramatično vrijeme, na prijelazu stoljeća, kroz kazalište pokušavala pronaći prava svog postojanja ne samo kao žene, već kao ljudskog bića, napomenula je Boban, kojoj je to redateljski prvijenac u HNK.

U Hrvatskoj se jako malo zna o Gemmi Boić, iako je napravila skoro sve uloge koje u teatru nešto znače, istaknuo je Slobodan Šnajder. Uz glumu, željela se ostvariti kao slobodno biće, što je platila vlastitim životom - ubila se u 33. godini, dodao je. U njezinoj životnoj priči Šnajder pronalazi sličnost s Kamovom.

Alma Prica, koja glumi Gemmu Boić, nazvala je svoj rad na ulozi "velikim putovanjem kroz vrlo bolna pitanja o kazalištu, duhovnoj i moralnoj egzistenciji te kriterijima koji su danas poremećeni".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 13 godina u HNK se ponovo postavlja djelo Slobodana Šnajdera, kod nas nepravedno zapostavljenog pisca, rekao je intendant HNK Mladen Tarbuk, dodavši da HNK želi podupirati hrvatske pisce i postavljati njihova djela na veliku scenu. Najavio je da će HNK, ako dobije novčanu potporu Ministarstva kulture, početi snimati predstave hrvatskih autora za prikazivanje na televiziji.

Gemma Boić (Zagreb, 1883.- Beč, 1914.) prvi se put uspela na pozornicu 1902., i to u zagrebačkom HNK. Glumila je u Berlinu, Duesseldorfu, Koelnu, Luebecku te u Beču.

U predstavi glume još, među ostalima, Dragan Despot, Vanja Matujec, Ana Begić, Božidar Boban. Scenograf je Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj Stanko Juzbašić.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara