premijera "oluje" u splitskom hnk 4. prosinca

Na sceni splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta 4. prosinca bit će premijerno izvedena posljednja od Shakespeareovih romanci, te njegov najkraći i nazagonetniji komad "Oluja". L

Time će i Split dati svoj doprinos rijetkom izvođenju jednog od najvećih autorovih djela, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Redateljica predstave Nenni Delmestre istaknula je kako je "Oluja" u njoj sazrijevala godinama, te da je sada pravi trenutak da je postavi na splitsku scenu jer je, dodala je, to povezano i s činjenicom da je okupila odličnu ekipu glumaca.

"Oluja" je, ističe redateljica, zapravo univerzum Shakespeareovih tema i motiva, prepoznatljivih i u ostalim njegovim komadima, ali je specifična po tome što je Shakespeare u njoj teme promatrao kroz središnji motiv sna koji objedinjuje život i umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drama je, drži Delmestre, iznimno zanimljiva i zbog teme oprosta, jednog od najvećih ljudskih osobina koju treba imati ili stjecati zbog duhovnog ozdravljenja.

Milan Pleština, koji tumači ulogu napuljskog kralja Alozna, rekao je kako će splitska predstava barem jednim dijelom pokazati da ne vrijede neutemeljene tvrdnje i predrasude o teškoći Shakespeareovih djela čije se drame u pravilu ne vole čitati ili gledati.

U "Oluji" nastupaju i Milivoj Beader, Ante Čedo Martinić, Robert Kurbaša, Bruna Bebić Tudor, Elvis Bošnjak, Nenad Srdelić, Trpimir Jurkić, Edita Majić i Dora Fišter.

Drama splitskoga teatra složenim postavljanjem rijetko izvođenog Shakespeareova djela dobila je osobnu kartu, izjavio je intendant Milan Štrljić, naglasivši posebno ulogu ljudi koji su predstavu "zamotali" u suvremeno ruho - scenografa Ive Knezovića, kostimografkinje Danice Dedijer, skladateljice Line Vengoechee i dizajnera svjetla Zorana Mihanovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara