Premijera posljednjeg filma Thea van Gogha u Den Haagu

POSLJEDNJI film nizozemskog redatelja Thea van Gogha, kojega je u studenom ubio islamski ekstremist, predstavljen je u nedjelju pretpremijerno u Den Haagu, prije početka prikazivanja u redovnoj distribuciji u siječnju.

Nazvan "06/05", film govori o ubojstvu nizozemskog čelnika krajnje desnice Pima Fortuyna u svibnju 2002. Poput Van Gogha, Fortuyn je bio žestoki kritičar islama.

Političar je ubijen s pet metaka kad je izlazio iz radio postaje u Hilversumu, deset dana prije općih izbora. Prije ubojstva, analitičari su predviđali njegovoj stranci spektakularan proboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Film Thea van Gogha poziva se na prizore snimljene na dan ubojstva, iznoseći kontroverznu tezu o zavjeri nizozemskih tajnih službi kojom se željelo ušutkati političara.

U srpnju 2003., zaštitnik prava životinja osuđen je na 18 godina zatvora za ubojstvo Fortuyna. Pravosuđe je tom prilikom objavilo da je ubojica djelovao sam.

"Film nije samo hommage Fortuynu nego i Theu", izjavila je glavna glumica Tara Elders nizozemskoj agenciji ANP.

Pranećak Vincenta van Gogha, 47-godišnji Theo van Gogh ubijen je 2. studenoga u Amsterdamu nasred ulice dok se vozio biciklom noseći konačnu verziju filma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara