PREMIJERA TRI KOREOGRAFIJE GEORGEA BALANCHINEA U HNK

U sklopu Baletne večeri Georgea Balanchinea, 1. veljače u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) premijerno će se izvesti tri njegove koreografije.

Ansambl Baleta HNK izvest će koreografije ´Apollon Musagete´ Igora Stravinskog te ´Čajkovski pas de deux´ i ´Serenada´ Petra Iljiča Čajkovskog, najavio je ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić na današnjoj konferenciji za novinare Baleta HNK.

Izvedbe Balanchineovih baleta izvest će se u dogovoru i u skladu s kriterijima George Blanchine Trusta, rekao je Bogdanić, dodavši da je originalnu koreografiju za zagrebačku predstavu prenijela njemačka balerina, baletni majstor i koreografkinja Brigitte Thom, koja je radila sa slavnim koreografom gruzijskog podrijetla.

U glavnim ulogama nastupaju Irena Pasarić, Olja Jovanović-Zurovac, Saule Ashimova, Mihaela Devald, Edina Pličanić, Tomaž Rode i gosti Tomislav Petranović, Jaš Otrin i Leonard Jakovina. Orkestrom će ravnati Alehxandar Kalajdžić.

Scenografija (Dinka Jeričević) i kostimi (Barbara Bourek) napravljeni su po originalnim nacrtima, koji u slučaju ´Apollona Musagetea´ sežu u 1928. kada je u Parizu bila praizvedba tog baleta. ´Čajkovski pas de deux´ praizveden je 1960. u New Yorku, a ´Serenada´ u istom gradu 1934.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je posvećena 20. obljetnici smrti Georgea Balanchinea i žrtvama terorističkih napada u SAD-u 11. rujna.

Balanchine (Petrograd, 1904.- New York, 1983.), podrijetlom Gruzijac, školovao se u baletnoj školi petrogradskog Marijinskog teatra, a od 1914. boravi u Parizu kao član poznate baletne trupe Sergeja Djagiljeva (´balett russe´).

Nakon toga se posvećuje vođenju vlastitih plesnih družina. U New Yorku osniva baletnu školu i slavnu plesnu trupu Američki Balet, a kasnije i New York City Ballet.

S radom tog plesnog umjetnika zagrebačka publika se imala prigodu upoznati još 1977. godine, kad je izveden njegov balet ´Četiri temperamenta´ na glazbu Paula Hindemitha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara