PREMIJERE U STUDENOME U NACIONALNIM KAZALIŠNIM KUĆAMA

U nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku i Splitu u studenom će biti premijerno izvedeno šest opernih, dramskih i baletnih predstava, te jedan mjuzikl za djecu.

U zagrebačkom HNK 20. studenoga bit će izvedena premijera drame "Glorija" Ranka Marinkovića u režiji Božidara Violića. Dileme koje se otvaraju, kolebanja između svjetovnog i duhovnog, tanka granica između služenja Bogu i manipulacije ljudima, samo su neke teme koje se problematiziraju ovim klasičnim tekstom moderne hrvatske dramaturgije.

Na rasporedu riječkoga HNK Ivana pl. Zajca 6. studenoga je Bizetova opera "Carmen" redatelja Jagoša Markovića što je i jedina ovomjesečna premijera u toj nacionalnoj kući. Riječ je, kako podsjećaju u toj kazališnoj kući, o najsnažnijem glazbeno-scenskom spektaklu o ljubavi i smrti.

Istoga dana, 6. studenoga, varaždinsku publiku, i to onu najmlađu, na dječjoj i lutkarskoj sceni kazališta zabavit će premijerna izvedba mjuzikla "Ivica i Marica", koju će za tu prigodu ispričati Vesna Kosec Torjanac, a režirati Dubravko Torjanac. To je i jedina premijera u studenom u varaždinskom HNK-u.

Osječki HNK u studenom publici nudi jednu od najpopularnijih domaćih opera "Nikolu Šubića Zrinskog" na glazbu Ivana pl. Zajca i libreto Huge Badalića. Redateljsku ulogu potpisuje Ivica Krajač, a kako ističu u propagandi te kuće, svečana izvedba predstave bit će 17., a premijera 19. studenoga. Tom će prigodom prvi put, kako najavljuju, biti izvedeni neki zaboravljeni odlomci iz originalne verzije djela, poput arije Juranića iz druge slike i šire verzije finala opere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbogatiji premijerama u studenom je splitski HNK. Ljubitelji baleta moći će 4. studenoga u splitskom kazalištu uživati u Wagnerovim "Plesovima Erosa" u koreografiji Milka Šparembleka. Elementi, kao što su dekor, svjetlo, kostim, gluma, tekst i rekviziti, imaju važan prostor u djelu, te postaju nužan dio dramaturgije predstave.

Tjedan poslije, 12. studenoga, publika će moći popratiti premijeru prvoga dramskog teksta Arijane Čuline "Jo ča je život lip/splitska kvatrologija" u režiji Georgija Pare.

Na rasporedu splitskoga HNK-a 20. studenoga je opera Gaetana Donizettia "Lucia di Lammermoor" u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića. Riječ je o romantičnoj operi tipično južnjačke melodike.

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara