Premijeri jugoistočne Europe: Važno razvijati suradnju

PREDSJEDNICI Vlada zemalja Jugoistočne Europe, među kojima i hrvatski premijer Ivica Račan, istaknuli su u četvrtak nakon sastanka u Salzburgu da je važno razvijati regionalnu suradnju zbog samih zemalja regije, a ne zbog međunarodnih pritisaka.

Sastanak premijera Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, organiziran je na poticaj koordinatora Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erharda Buseka i austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela.

"Suglasili smo se da je regionalna suradnja izuzetno važna kao slobodno opredjeljenje, a ne kao nametnuti zadatak, recimo od Europske Unije", kazao je Račan hrvatskih novinarima nakon sastanka.

Hrvatski premijer je istaknuo da je regionalna suradnja sastavni dio težnje prema Europi.

"To je normalno i to valja podržati, ali je važno još jedanput istaknuti da je svaka od naših zemalja u ovom trenutku na različitoj dionici tog puta prema EU", rekao je Račan, dodajući da suradnja ne može biti prepreka za ulazak pojedine zemlje u Uniju.

"To je točka oko koje je postignuta znatno veća suglasnost nego što je to bilo ranije", rekao je Račan.

Osim Račana, na sastanku su sudjelovali i predsjednik Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, bugarski premijer Simeon Saksokoburggotski, crnogorski premijer Milo Đukanović, rumunjski premijer Adrian Nastase i srpski premijer Zoran Živković.

Na sastanak nije došao albanski premijer Fatos Nano premda je bio najavljen.

Živković je na konferenciji za tisak istaknuo da "članstvo u EU ne treba smatrati nagradom za dobro ponašanje, niti putem za rješavanje svih problema".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj rad je koristan prije svega za nas i toga moramo biti svjesni", rekao je Živković.

"Pronaći harmoniju između konkurencije i integracije, to je definicija kako da pomognemo sami sebi, ali i regiji", dodao je srpski premijer.

Bugarski premijer Saksokoburggotski je osobito naglasio dobar napredak regije u posljednje vrijeme. "Mi se krećemo, mi napredujemo, mislim da je to poruka koju trebamo uputiti s ovoga skupa", rekao je bugarski premijer.

Premijeri su razgovarali i o konkretnim projektima u gospodarskoj suradnji te o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Suglasili smo se da je sadržaj suradnje potrebno graditi na stvarima kao što su rješavanje prometnih problema, energetsko povezivanje, suradnja u gospodarstvu, efikasnija borba protiv organiziranog kriminala", rekao je Račan.

Račan je kazao da s bosansko-hercegovačkim kolegom Terzićem nije razgovarao o hrvatskoj ponudi za izgradnju cestovnog koridora 5C kroz BiH. "To je ipak više bilateralni problem. Hrvatska će sredinom kolovoza poslati svoje viđenje i svoju ponudu da sudjeluje u izgradnji koridora 5C", rekao je Račan.

"Ne znam nijednu zemlju, osim same BiH, koja je više od Hrvatske zainteresirana za izgradnju tog koridora koji integrira ne samo BiH, već i Hrvatsku i naše dvije zemlje povezuje sa Srednjoj Europom", rekao je hrvatski premijer.

(Hina) dvla rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara