Premijerkin plan uštede: Državna administracija pit će običnu vodu, a ne s voćnim okusima

Foto:Goran Mehkek (Cropix)

NAKON "sjajne" opservacije o nedostatku pastira u Hrvatskoj kada je govorila o rješavanju problema nezaposlenosti, premijerka Jadranka Kosor danas je ponovno iznenadila kada je govoreći o uštedama u državnoj upravi najavila kako će državni aparat piti običnu vodu, a ne onu s voćnim okusima.

Voda je voda!

"Kada smo govorili o uštedama predstojnik ureda Dražen Ivanušec obavijestio me da je bilo zahtjeva za naručivanjem vode s okusom marelice, borovnice i slično. Ja sam rekla odlučno 'Ne'! Voda je voda,  a ako će dodatne okuse neka ih sami plate. Toga više neće biti", rekla je danas premijerka Jadranka Kosor dodajući kako se počelo s uštedama na flomasterima, olovkama i spajalicama, a nastavilo se s većim stvarima.

Koliko bi se dobilo na uštedama da u državnoj administraciji koriste vodu iz slavine, umjesto flaširane vode Ivice Todorića kakva se mogla vidjeti danas na predstavljanju, nitko nije ni spomenuo. Razlika između aromatizirane vode i obične nešto je veća od 50 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također premijerka je ambiciozno najavila da će se uštedjeti i na telefoniji i to ukupno 68 milijuna kuna, od čega 38 milijuna kuna na mobilnoj, a 30 milijuna na fiksnoj telefoniji. Kosor je otvarajući okrugli stol u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva o objedinjenoj javnoj nabavi kroz vladin Ured za središnju javnu nabavu, naglasila podatak da je samo u sedam mjeseci ušteđeno 72,6 milijuna kuna, a procjenjuje se da će u idućih godinu do dvije uštede proračunskog novca dosegnuti oko 350 milijuna kuna. Od toga najveći dio otpada na - telefoniranje.

Kako štedjeti?

Nažalost nitko danas nije mogao objasniti kako će se štedjeti na primjerice, telefoniji, pa tako predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu Dražen Ivanušec nije znao odgovoriti hoće li mjere štednje u telefoniji dovesti do promjene telefonskog operatera za državne službe. Odluka o operateru donijet će se vrlo brzo, tek je rekao Ivanušec.

Na namještaju i tekućem održavanju uštedjet će se 40 milijuna kuna, a na uredskom materijalu planira se uštedjeti 25 milijuna kuna dok bi se na vodi i potrošnom materijalu uštedjelo 10 milijuna kuna, a na čišćenju devet milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara