premijerna "carmen" na pozornici splitskoga hnk

Prva operna premijera u ovogodišnjoj sezoni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta bit će Carmen Georgesa Bizeta, a na programu je u četvrtak, 6. studenoga, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima redatelja Petra Selema, u predstavi nastupa mlada ekipa ljudi koji će u budućnosti nositi hrvatsku opernu scenu.

Ulogu Carmen tumači Martina Tomčić, kojoj će to, nakon Werterove Šarlote, biti druga premijera pred splitskom publikom. Don Josea pjeva gostujući umjetnik Božidar Nikolov, mladi Bugar s impresivnom međunarodnom karijerom, kojemu ovo neće biti prvo tumačenje glavnog muškog lika u operi Carmen, kazao je Selem. Alternacija mu je splitski prvak Ante Ivić.

Zunigu igra Berislav Puškarić, Moralesa Zlatko Aurelio Kokeza, toreadora Escamilla Siniša Hapač, krijumčare Dancaira i Remendada tumače Špiro Boban i Saša Jakelić. Ostale ženske likove Micaelu, Frasquitu i Mercedes pjevat će Božena Svalina, Marija Vidović i Ljiljana Čokljat.

Operom dirigira Ivo Lipanović, scenografiju potpisuje Marin Gozze, a kostimografiju Dora Argento.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Redatelj predstave Petar Selem rekao je kako je riječ o autentičnoj predstavi s mladom pjevačkom ekipom pojačanom s nekoliko čvrstih pjevačkih oslonaca koja će, kada se usporedi s Carmen izvođenom prije četiri godine, pokazati da je "splitska opera živo tkivo koje se razvija i mijenja". To je ujedno, dodao je Selem, odgovor kritičarima da je ponovno postavljanje Carmen na splitsku pozornicu preuranjeno.

Carmen sa sličnom autorskom ekipom izvedena je nedavno u Osijeku, no, naglasio je Selem, splitska Carmen nije štancanje ili replika osječke predstave, nego nova Carmen, premda će se koristiti ista scenografija i dio kostima.

Božidar Nikolov istaknuo je zadovoljstvo ekipom s kojom radi i Selemovim viđenjem Carmen, jer, kaže, takva glumačka podjela s mladim izvođačima pridonijet će uvjerljivosti predstave, a, prema onome što je čuo, to neće naštetiti kvaliteti pjevačke izvedbe.

Martina Tomčić ocijenila je kako će joj ova druga premijera pred splitskom publikom biti novi izazov.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara