PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "SRETNO DIJETE"

"Sretno dijete", rock dokumentarac Igora Mirkovića o novom valu, jednom od najintenzivnijih glazbenih pokreta na ovim prostorima, premijerno je prikazan večeras u Studentskom centru (SC).

Premijerne večeri tog filma, koje će se u SC-u održavati i naredna dva dana, zamišljene su kao multimedijalni podsjetnik na vrijeme između 1977. i 1982.

U tom nekad najživljem mjestu za rock koncerte postavljena je i izložba fotografija Gorana Pavelića Pipe, fotokroničara osoba i događaja novog vala, a koncert s obradama tadašnjih hitova održala je zagrebačka grupa "Le Cinema".

Film je osobno svjedočanstvo redatelja o osamdesetima kada je bio tinejdžer. Kroz glazbu i koncerte progovorio je i o tadašnjoj atmosferi i svakodnevici u Zagrebu i bivšoj Jugoslaviji.

Po autorovim riječima, to je "intimno traganje i pokušaj nekadašnjeg srednjoškolca da se sada, nakon 20 godina, prisjeti vremena kad je njegov grad imao svoj ritam i vitalnu muzičku scenu".

Glavni junaci filma su glazbenici, novinari, dizajneri - aktivni sudionici novog vala, koji govore o vremenu koje im je obilježilo život - Jura Stublić, Pero Lovšin, Srđan Šaper, dizajner Mirko Ilić, novinar Zoran Franičević i drugi. Film je sniman u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Utrechtu, Komiži i New Yorku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijeru, izdavačka kuća "Fraktura" danas je objavila istoimenu Mirkovićevu knjigu. Riječ je o prvoj monografiji o novom valu, o glazbi, kulturi, novinama, i prije svega "o ljudima koji su u siva vremena na prijelomu osamdesetih stvarali jednu drugačiju povijest, a da toga nisu bili ni svjesni".

Detaljnija i opširnija, tiskana verzija filma podsjeća na "Azru", "Električni orgazam", "Film", "Haustor", "Idole", "Pankrte", "Prljavo kazalište", "Šarlo akrobatu". Priča je to i o Tomu Gotovcu, "Džuboksu", Novom kvadratu, Kugla glumištu, potezu Kavkaz-Zvečka-Blato, nezaobilaznim pojmovima tog vremena.

Scenarist i redatelj filma Igor Mirković televizijski je novinar. Pokrivao je političke teme na HTV-u, bio je urednik više emisija, a priloge je radio i za CNN-ovu emisiju "World Report". S Rajkom Grlićem je snimio politički dokumentarac "Novo, novo vrijeme", koji se također prikazivao u kinima.

Nakon Zagreba, film će se prikazivati u Osijeku i Splitu, a dogovorena je i njegova distribucija u BiH te sudjelovanje na filmskom festivalu u Beogradu.

(Hina) ag ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara