PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "PROFESIONALAC" DUŠANA KOVAČEVIĆA

Film "Profesionalac" Dušana Kovačevića, priča o vremenu Miloševićeve strahovlade u Srbiji, premijerno je prikazan večeras u zagrebačkom kinu Studentski centar. L

Svoju dramu, koja je u izvorniku govorila o Titovu sustavu, redatelj i scenarist Dušan Kovačević smjestio je u vrijeme od 1991. do 2001. Riječ je o ekranizaciji istoimene autorove predstave, prikazane više od 400 puta.

U filmu glume Bora Todorović i Branislav Lečić koji su, uz dio filmske ekipe, došli na zagrebačku praizvedbu.

Radnju filma pokreće dolazak "nepoznata čovjeka" u ured tek imenovana direktora velike izdavačke kuće, koji mu donosi pregršt knjiga nastalih na temelju policijskih dossiera i deset godina praćenja "državnog neprijatelja".

"Profesionalac" je svjedok jednog vremena i događaja o kojima se iz medija ništa nije moglo saznati, rekao je srpski ministar kulture Branislav Lečić na konferenciji za novinare uoči praizvrdbe. Lečić je snimanje filma, u usporedbi sa svakidašnjim političkim obvezama, nazvao "užitkom" i "lakim poslom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je pisac za sve prostore, njegov najnoviji film jednako dobro komunicira s publikom u cijelom svijetu, rekao je Bora Todorović, napomenuvši da isto očekuje i od "kulturne i benevolentne" zagrebačke publike.

Autor glazbe je Momčilo Bajagić Bajaga, koji se u filmu pojavljuje u sporednoj ulozi.

Film je, među ostalim, u Montrealu dobio nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI kao najbolji film na festivalu, a žiri tog festivala nagradio je scenarij.

"Profesionalac" je srpsko-crnogorski kandidat za Oscara. S više od 250 tisuća gledatelja to je prošle godine bio najgledaniji film u Srbiji i Crnoj Gori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara