Preminula partizanka sa znamenite fotografije

JEDNA od najvećih, ali istovremeno i najmanje poznatih, ikona drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije, bivša partizanka Milja Marin, u nedjelju je preminula u Prijedoru u 81. godini života.

Njen nasmiješeni lik, zabilježen kamerom poznatog partizanskog fotografa i filmskog režisera Žorža Skrigina, je nakon rata krasio stranice povijesnih udžbenika Titove Jugoslavije, služeći kao simbol svega pozitivnog što se vezuje uz partizane.  Godine 1986.  je, pak, grupa "Merlin" tu istu fotografiju iskoristila za omot albuma "A još teže bez tebe".

Skrigin, koji je vodio partizansku glumačku trupu, je mladu partizanku zapazio u selu Knežpolju kraj Bosanske Dubice u prosincu 1943. godine. Tada je ona bila bolničarka u sastavu 11. krajiške brigade.

Zapovjednik brigade je pet mladih djevojaka izdvojio iz sastava kolone, a onda je među njima Skrigin odabrao upravo nju kako bi je fotografirao. Milji Marin je, prema vlastitim riječima, trebalo vremena da shvati što to fotograf od nje želi, ali je bez problema slijedila njegove upute. Odjenuo joj je džemper, počešljao kosu, nakrivio partizansku kapu, na rame stavio automat te napravio fotografiju koja će obići svijet i ući u povijest.

Kao i kod mnogih znamenitih fotografija iz razdoblja drugog svjetskog rata, identitet osobe koja se nalazi na njoj je dugo vremena bio nepoznat. Tek desetljećima kasnije su je povjesničari uspjeli identificirati i pronaći u Prijedoru. Razlog je bio u tome što Skrigin nije uzeo njene podatke.

Ispostavilo se da je jedna od najvećih partizanskih ikona nakon rata vodila skroman život. U lipnju su je posjetili bosanskohercegovački novinari i doznali kako se Milja, kojoj je djevojačko prezime bilo Toroman, 1946. godine udala za Peru Marina s kojim je ostala do smrti. U tri poroda mu je rodila petoro djece, a u lipnju ove godine, kada su s njome razgovarali novinari, imala je šest unučadi i čekala svojeg prvog praunuka.

Zajedno sa svojim suprugom je živjela u jednosobnom stanu, uz mirovinu koja je iznosila 300 konvertibilnih maraka.

Milja Marin je novinarima tvrdila da je mogla imati sasvim drukčiji život. Skrigin ju je, naime, nastojao angažirati za svoju glumačku trupu. Zapovjednik Mikan Marjanović se, međutim, izjasnio protiv toga, rekavši kako mu je u tadašnjoj ratnoj situaciji svaka bolničarka potrebna.

"Tko zna gdje bih završila da sam krenula sa Skriginom", rekla je Marin novinarima i dodala da bi "možda bila u rangu s Marylin Monroe".
 

R.R.
Foto: prijedorcity.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara