Preminuo akademik Mladen Sekso

AKADEMIK Mladen Sekso, član Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) preminuo je danas u 81. godini života.

Smrću akademika Mladena Sekse Akademija i Razred za medicinske znanosti ostali su bez svojeg istaknutog člana, priopćio je HAZU u povodu smrti svoga člana (1986. postao je izvanredni, a 1991. redoviti član HAZU-a).

Sekso je objavio 234 znanstvena i stručna rada, od kojih su mnogi objavljeni u uglednim domaćim i svjetskim časopisima. Vodio je i aktivno sudjelovao u znanstvenim projektima, od kojih neke u suradnji s inozemnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladen Sekso rođen je 1922. u Šibeniku. Medicinski fakultet završio je 1952. u Zagrebu, nakon toga specijalizirao internu medicinu, a doktorirao 1965. Od 1976. bio je predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KB-a "Dr. M. Stojanović", a od 1978. do 1981. dekan zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

Osnivač je Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma. Postavio je čvrste temelje kliničke neuroendokrinologije u nas i osnovao, 1981., Centar za neuroendokrinologiju i bolesti hipofize.

Mladen Sekso organizirao je prvi postdiplomski studij iz endokrinologije, a s medicinskim fakultetima iz Hamburga, Stockholma i Montereala i u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Za svoj znanstveni rad Sekso je dobio nagradu grada Zagreba 1976., a nagradu za životno djelo 1982.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara